Investeren in smart factories kan auto-industrie miljarden opleveren

smart factories

De auto-industrie kan in vijf jaar tijd een productiviteitswinst van 160 miljard dollar (zo’n 130 miljard euro) realiseren door te investeren in smart factories. Dat blijkt uit het rapport ‘Automotive smart factories: How auto manufacturers can benefit from the digital industrial revolution’. Het door Capgemini opgestelde rapport maakt ook duidelijk dat bijna de helft van alle autofabrikanten meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd heeft in smart factories; dat is meer dan welke andere sector ook.

Een internationale top-10 van autofabrikanten kan volgens Capgemini ook nog eens rekenen op een extra 4,6 miljard dollar – of 50 procent groei van de bedrijfswinst – binnen vijf jaar na een volledige implementatie van smart factories. Het rapport voorspelt dat de gemiddelde productiviteitsgroei van smart factories binnen de auto-industrie 7 procent zal zijn in het komende lustrum. Een autofabrikant daarentegen bereikt het break-even-punt binnen een jaar nadat hij het volledige potentieel van smart factories heeft benut.

Autofabrikanten verwachten dat 24 procent van hun productielocaties een smart factory is in 2022. Bijna de helft van de autobedrijven (46%) heeft al een initiatief voor smart factories; dit percentage is alleen hoger in manufacturing (67%) en lucht- en ruimtevaart (63%). Bij nog eens 43 procent van de autobedrijven worden momenteel initiatieven voor smart factories ontwikkeld. Volgens het rapport heeft de auto-industrie het hoogste aandeel (49%) in organisaties die meer dan 250 miljoen dollar in smart factories hebben geïnvesteerd.

Niet op schema

In totaal 42 procent van de autofabrikanten ligt nog niet op schema om het volledige potentieel van smart factories te realiseren en worstelt met de technologische ontwikkeling. Dit is het hoogste percentage van alle onderzochte bedrijfstakken. Uit het rapport kwam bovendien naar voren dat degenen die de meeste vooruitgang boeken, drie keer meer investeren dan bedrijven die het moeilijk hebben. De meest geavanceerde fabrikanten investeren ook in software zoals geavanceerde analytics en onderdelen gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Degenen die achterlopen, focussen zich daarentegen te veel op hardware-gebaseerde elementen.

En terwijl een groot deel (46%) van de original equipment manufacturers (OEM’s) succesvol was in hun initiatieven voor smart factories, was minder dan een derde (32%) van de autoleveranciers succesvol. In het rapport wordt benadrukt dat OEM’s vooroplopen, maar meer kunnen doen om leveranciers te helpen met de implementatie van smart factories. Zo wordt geopperd dat OEM’s zouden kunnen helpen met financiële steun en door nauw samen te werken met leveranciers op gebied van innovatie via start-ups en de wetenschappelijke wereld.

Digitale volwassenheid

‘Digitale volwassenheid is de sleutel tot het realiseren van het volledige potentieel van smart factories-initiatieven’, zegt Nick Gill, Automotive Global Sector Lead bij Capgemini. ‘Deze studie illustreert duidelijk het enthousiasme onder auto-organisaties om te investeren in smart factories en het bewustzijn van voordelen op de lange termijn.’ Volgens Gill kan er door de OEM’s echter meer gedaan worden voor auto-leveranciers om hun initiatieven op het gebied van smart factories te optimaliseren. De komende jaren – als de OEM’s hun digitale volwassenheid opschroeven – zullen daarbij volgens hem van cruciaal belang zijn.