Inventariseren van magazijnen met drones

Drones hebben zich tot nu toe vooral gemanifesteerd als hypermoderne koeriers, maar voorraden tellen met drones zal ook steeds gebruikelijker worden. De Franse Hardis Group patenteerde in januari 2015 al een ‘inventarisdrone’ onder de naam Eyesee en nu heeft logistiek dienstverlener Geodis ook een oplossing in samenwerking met Delta Drone ontwikkeld voor het inventariseren van magazijnen.

Geodis test in mei 2016 de drone-oplossing in een warehouse nabij Parijs. Uiteindelijk is het de bedoeling deze oplossing in te zetten in 300 warehouses wereldwijd, wat neerkomt op zes miljoen vierkante meter. De drone is een eigen ontworpen prototype die in staat is om data op te halen en te verwerken in het warehousemanagementsysteem van Geodis. Het systeem is uitgerust met geolocatietechnologie en functioneert geheel zelfstandig in de uren dat het warehouse gesloten is.

Hardis biedt met Eyesee een autonome en naar eigen zeggen betaalbare oplossing. Eyesee kan alle barcodeformaten aan. Wanneer meerdere logistieke labels op een pallet zitten, kan de drone het label dat bruikbaar is voor voorraadbeheer identificeren.