Internet der dingen transformeert supply chain gezondheidszorg

Zorg vindt steeds meer thuis en op afstand plaats, mede dankzij Internet of Things (IoT). De totale impact van IoT op de gezondheidszorg vertegenwoordigt in 2025 een waarde 1,5 biljoen euro. Disrupties als deze vereisen transformatie van supply chains, aldus Jan Denecker, marketing director Healthcare bij UPS Europe.

Door Ingrid Essenburg

Tijdens LogiMed op 19 november in Amsterdam spreekt Jan Denecker, marketing director Healthcare bij UPS Europe, over de vereiste transformatie van de supply chain om aan de eisen van de toekomstige gezondheidszorg te kunnen voldoen. Innovatie, digitale disruptie, een veranderende patiëntenzorg en complexiteit zijn volgens hem momenteel de vier drijfveren die de gezondheidzorg pushen. Hij spreekt van drie soorten innovaties: disruptieve, duurzame en economische innovatie (meer doen met minder).

Innovatie

Voorbeelden van disruptieve logistieke innovaties zijn bijvoorbeeld drones, geautomatiseerde vrachtwagens voorzien van technologie om ongelukken te vermijden, een transportnetwerk waar particuliere verzenders en chauffeurs elkaar online treffen en helpen met pakketbezorging. Als je toch die kant oprijdt, kun je als ‘roadie’ het schilderij van de buren ook meenemen, is de gedachte hierachter.

Denecker noemt ook een aantal duurzame en economische logistieke innovaties, zoals het verbod ‘niet linksaf slaan’ (alleen voor gebieden waar auto’s rechts rijden), routeoptimalisatie en slimme vleugels aan vliegtuigen. ‘Niet linksaf slaan’ bespaart UPS vijf miljoen liter brandstof per jaar. Door routeoptimalisatie wordt in 2016 wereldwijd 160.000 minder kilometers gereden. De ontwikkeling van slimme vleugels aan vliegtuigen scheelt nog eens 3-6 procent brandstof per jaar. Een economische innovatietip van Denecker voor supply chain-optimalisatie in de gezondheidszorg: het gebruik van Field Stock Locations (FSL) – kleinere opslagplaatsen van waaruit ziekenhuizen binnen enkele uren bereikt kunnen worden – kan de field inventory met 20 tot 50 procent reduceren (in totaal heeft de gezondheidszorg een biljoen dollar opgeslagen aan voorraad).

Digitale disruptie

Een voorbeeld van digitale disruptie is Internet of Things (IoT), aldus Denecker. Denk hierbij aan sensoren die de patiëntenzorg verbeteren, zoals sensoren die de glucosespiegel van diabetespatiënten monitoren. Het op afstand monitoren van patiënten zal naar verwachting wereldwijd 32 miljard euro besparen in de komende vijf jaar. De totale impact van IoT op de gezondheidszorg, inclusief efficiënter werken door zorgverleners, neemt van 170 miljard euro toe tot 1,5 biljoen euro in 2025. Een voorbeeld van IoT op het gebied van logistiek is Google Glass, een disruptie die volgens Denecker groot potentieel heeft voor het versterken van supply chains en ‘sneller dan je denkt’. Daarnaast noemt hij de toegenomen afhankelijkheid van automatisering en robots (Industry 4.0), wat vraagt om meer supply chain visiblity.

De derde drijfveer, de verschuiving van een ziekenhuis-gecentreerde gezondheidszorg naar een op thuis georiënteerde gezondheidszorg, betekent onder andere dat medische producten in kleinere aantallen aan huis moeten worden geleverd (vergelijk met de komst van webshops in de retail).

Als voorbeeld van de drijfveer complexiteit noemt hij het grote aantal fusies in de medische hulpmiddelensecor. Want wat blijkt uit wereldwijd onderzoek in de gezondheidszorg? Het duurt na een fusie meer dan een jaar voordat supply chains worden geïntegreerd en eenderde van de respondenten zegt supply chains helemaal niet te integreren.