Interimmer wordt onderdeel van flexibele schil

interimmer

Er zijn twee typen interim-professionals. Het eerste type bestaat uit professionals die worden ingehuurd om tijdelijk een vacature, zwangerschap of piek op te vangen. Het tweede type interimmer wordt vooral ingeschakeld om een organisatie te transformeren. De vraag naar beide typen stijgt, blijkt uit een rondgang langs vijf interimbureaus.

Door Marcel te Lindert en Martijn Lofvers

De stijgende vraag komt voor een deel op rekening van de groeiende economie. Door de krapte op de arbeidsmarkt voor supply chain professionals blijven vacatures langer onbezet. Interim-professionals vullen dat gat op. ‘We komen uit een tijd met veel fusies en overnames, met name bij producenten van consumentenproducten. Dat leidde tot veel interimtrajecten met een sterke verandercomponent. Nu is er vooral veel vraag naar interimmers om de grote drukte te managen’, zegt Onno van Capelleveen, algemeen directeur DPA Supply Chain.

BLMC ontvangt juist steeds meer opdrachten van bedrijven die willen veranderen, vernieuwen of verbeteren. ‘Maar dat zijn dan ook de opdrachten die wij opzoeken. Meer dan bij vervangingstrajecten speelt bij verandertrajecten ook de cultuur van het bedrijf en de persoonlijkheid van de interim-professional een rol. Wij zorgen ervoor dat die matchen’, stelt Sjaak Lekkerkerker, directeur van BLMC Interim Management.

Flexibele schil

Niet alleen een onbezette vacature, zwangerschap of seizoenspiek is reden om een interim-professional in te huren. Bedrijven moeten investeren in systemen en processen om de groei te kunnen bijbenen. Dat resulteert in veel projecten, die een groot beslag leggen op de tijd van de ‘key users’. Voor de overname van hun dagelijkse werkzaamheden worden interimmers ingeschakeld.

Maar er is meer aan de hand. Steeds meer bedrijven hanteren bewust een flexibele schil voor functies op hbo- en wo-niveau. ‘Voorheen kozen veel bedrijven voor een overbezetting van bijvoorbeeld hun planningsafdeling. De extra drukte in het hoogseizoen of uitval van planners door ziekte of vakantie konden ze dan opvullen met eigen mensen. Nu huren ze hiervoor steeds vaker een interimmer in’, verklaart Falko Vieth, business manager bij NRG-Office. Hij krijgt bijval van Pascal van Beek, managing partner van UC Group: ‘Steeds meer bedrijven zien interim-professionals als een goede aanvulling op hun vaste medewerkers. Die trend zien we niet alleen bij grote bedrijven, maar inmiddels ook bij de kleinere familiebedrijven.’

Stijgende vraag naar supply chain professionals op hbo- en wo-niveau

Vast of tijdelijk: dat de vraag naar supply chain professionals op hbo- en wo-niveau stijgt, is een gegeven. De tijd is voorbij dat de functie van planner het eindstation was van een carrière die begon als operator van een productielijn. Steeds vaker is dit een startersfunctie voor mensen met een hogere opleiding in supply chain management. Dat zijn jonge mensen die snel willen doorgroeien, wat leidt tot een hoog verloop en dus een toename in de vraag naar tijdelijke vervangers.

DPA Supply Chain ziet ook bij retailers en logistiek dienstverleners de vraag naar hoger opgeleiden toenemen. Van Capelleveen: ‘Een snelgroeiende retailer bijvoorbeeld heeft niet alleen meer mensen nodig, maar ook mensen met een hoger niveau. Datzelfde geldt ook voor logistiek dienstverleners die een steeds groter deel van de supply chain van bijvoorbeeld retailers overnemen.’ … … …

interimmerMeer lezen?

Lees nu het complete interview op iPad- of Android-tablet >>

of

neem een print-abonnement >>

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Supply Chain Magazine 8 – 2018.