Interim-advies

Net als veel andere branches verandert ook de adviesbusiness. Met het economisch herstel gaat het ook beter met de meeste adviesbureaus. Bij het accountants- en advieskantoor PwC dragen de consultants voor het eerst meer bij aan de winst dan de boekhouders. Maar er is ook een duidelijke kentering te zien.

‘Ik denk dat het verdienmodel van traditionele consultants op zijn retour is, zeker in Noordwest-Europa. 80 tot 90 procent van de business komt uit het managen van neergaande oude industrieën: telecom, bankieren, oliebedrijven’, zegt Tom Voskes, een oud-McKinseyaan die met zijn nieuwe adviesbureau Sparkoptimus uitsluitend digitale disruptie ondersteunt, in het FD. ‘Consultants moeten leren veel meer een collaboratieve omgeving te laten ontstaan.’ Datzelfde zegt het adviesbureau Roland Berger, dat met Terra Numerata een netwerk van bedrijven heeft opgericht dat van geval tot geval bij projecten wordt ingeschakeld.

Advies komt allang niet meer uitsluitend van de consultingfirma’s, maar ook van interim-professionals die lang niet alleen tijdelijk een vacante functie vervullen. Volgens recent onderzoek door Nyenrode Business Universiteit heeft een interimmer in 56 procent van de opdrachten de rol van project/programmamanager, consultant of specialist. Uit het onderzoek blijkt dat de vraag naar interim-management doorzet, vooral in industrie, diensten en retail. De jaren geleden aangekondigde schaarste op de arbeidsmarkt zal binnenkort echt goed zichtbaar worden. Vooral jonge, goed opgeleide consultants zijn gewild, blijkt uit dit onderzoek.

Door te vragen aan interim-professionals of zij in vaste dienst zouden willen werken, komt Nyenrode tot een interessante levenscyclus in hun loopbaan: exploreren van kennis in vaste dienst, exploiteren van kennis als zelfstandige en exporteren van kunde weer in vaste dienst.

Het vinden van interim-professionals moet anno nu ook efficiënter en goedkoper kunnen. Het van oorsprong Duitse bedrijf Comatch uit Berlijn is met 600 freelance-consultants en 60 projecten momenteel actief in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en heeft onlangs een kantoor geopend in Amsterdam. Oprichter Christoph Hardt is overigens toevallig gepromoveerd in Supply Chain Management. En daarnaast is onlangs de Nederlandse start-up Interim Forest gestart, die de Uber van de interim-markt wil worden. Ook de advieswereld lijkt nu onderhevig aan disruptie. Als deze nieuwe spelers succesvol zijn, dan zullen de opdrachtgevers van deze disruptie profiteren.

ir. Martijn Lofvers
uitgeefdirecteur & hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl