Interface hard op weg naar volledig circulaire productie

Tapijtproducent Interface streeft naar een productie die volledig ‘circulair’ is. In 2020 wil de multinational uit Scherpenzeel met zijn productie van tapijttegels geen enkele impact meer hebben op onze planeet. Of dat inderdaad haalbaar is, moet nog blijken. Het bedrijf is in ieder geval hard op weg, meldt het FD van 18 mei 2015.

Interface was tot midden jaren ’90 nog een aardolie verslindend bedrijf, onder meer doordat bij de fabricage van tapijttegels veel nylon werd gebruikt, dat wordt gemaakt door stoffen die uit aardolie zijn gewonnen. Ray Anderson, de oprichter van Interface, raakte echter geïnspireerd door de ideeën van milieuactivist en ondernemer Paul Hawken. Het resulteerde voor Anderson in een ‘totaal ander wereldbeeld’.

Hij besloot voortaan een cyclisch systeem na te streven, geïnspireerd op de natuur, waar afval van planten door andere organismen als voedsel wordt gebruikt. ‘In een gezond milieu keert alles weer terug naar waar het begon, in een nieuwe generatie planten.’ Anderson lanceerde daarom Mission Zero, met 2020 als doeljaar waarin de ecologische voetafdruk van Interface op nul moet staan.

Wereldmarktleider

Dat het bedrijf het ondanks de milieudoelstellingen ook zakelijk goed doet, blijkt wel uit het feit dat Interface wereldmarktleider is in de productie van tapijttegels. Het bedrijf, met een hoofdkantoor in Atlanta, telt 3500 werknemers, heeft 1 miljard dollar omzet, 75 miljoen dollar bedrijfsresultaat en 25 miljoen dollar nettoresultaat. De vestiging in Scherpenzeel heeft 350 werknemers en produceert dit jaar 14 miljoen m2 tapijt.

‘Zo’n doelstelling dwingt je tot radicaal innoveren’, meldt Ton van Keken, directeur operations bij Interface Europa. ‘We benutten onze inkoopmacht door bij de toeleveranciers heel expliciet te maken dat producten aan onze eisen moeten voldoen. En we hebben een inspirerende rol bij onze afnemers in de zakelijke markt door duurzame concepten aan te bieden. Het feit dat wij producten terugnemen en hergebruiken, is voor bedrijven reden om ons de opdracht te gunnen’, aldus Van Keken.

Geen afval naar de vuilstort

Is Mission Zero in 2020 inderdaad haalbare kaart? Van Keken: ‘De absolute nul, fysiek per vierkante meter tapijt, dat zullen we over vijf jaar niet bereikt hebben, voor zover dat al kan. Maar als je onze positieve invloed op onze omgeving mee in beschouwing neemt, dan heb ik er vertrouwen in dat we het wel halen. We hebben grote stappen gemaakt vergeleken met 1996. Ook hebben we veel bereikt in onze fabriek: er gaat geen afval naar de vuilstort, waterverbruik zit in een gesloten systeem en we gebruiken volledig groene energie. Dat alles geeft ons recht van spreken.’