Innoveren om te kunnen excelleren in de supply chain

Vernieuwing in de supply chain betekent vooruitgang. Dat was het onderwerp van het evenement Supply Chain Innovations in het Belgische Lint op 27 maart 2014. In een pitches van zes minuten presenteerden een aantal exposanten hun innovaties, waaronder een aantal partners van Supply Chain Magazine. Milou Brüll, sales manager Benelux, lichtte bijvoorbeeld toe hoe softwareleverancier Consafe Logistics e-fulfilment heeft geoptimaliseerd en aanstuurt bij de Nederlandse supermarktketen Hoogvliet.

Door Sohrab Hosseinzadeh

Voor de e-commerce tak heeft Hoogvliet een dedicated distributiecentrum in Alphen aan den Rijn, waar 6.000 tot 9.000 artikelen op voorraad worden gehouden. 27 medewerkers picken elk twaalf orders (verdeeld in een aparte krat of boodschappentas) tegelijk via een put-to-light-systeem. In dit proces worden ook de vers- en vriesproducten gepickt. Na een visuele controle gaan de orders in rolcontainers naar de standaard distributiecentra waarna ze in het normale distributienetwerk terecht komen en bij de winkels bezorgd worden. De consument kan de boodschappen vanaf twee uur ‘s middags in de winkel ophalen. ‘Dit gehele proces wordt aangestuurd door Astro WMS-systeem van Consafe Logistics’, liet Brüll weten.

Optimalisatie van data

De innovaties van Ortec en IDS hadden beide betrekking op het optimaliseren van data. Kristof Briers, professional service manager bij Ortec, legde uit hoe de innovatieve software Ortec Cloud de planning bij bedrijven kan optimaliseren. Ortec Cloud optimaliseert masterdata die al in de back-office of ERP-omgeving van klanten aanwezig is en vervolgens wordt de masterdata teruggeplaatst in de omgeving van de klant. De toegevoegde waarde van de Ortec Cloud is volgens Briers de laagdrempelige toegang voor klanten. ‘Er ontstaan zo geen discussies over IT-infrastructuur en de optimalisatie wordt uitgevoerd door ORTEC professionals, dus klanten hebben geen experts voor planning optimalisatie nodig. De efficiëntieslag ligt hem in de snelle communicatie en dataoverdracht’, aldus Briers.

Control Tower

Voor fourth party logistics-leverancier IDS vervult een control tower-functie wat het beheren van zendingen betekent en het samenbrengen van alle data die daarmee te maken heeft. ‘Vanuit deze data wordt gekeken hoe processen slimmer kunnen worden ingericht’, aldus Rinus de Kok, commercial manager bij IDS. ‘Optimaliseren en kosten reduceren in de supply chain is een hot thema dat al jaren lang een belangrijk agendapunt vormt bij internationale organisaties.’ Voor een van de eerste klanten (DSM) heeft IDS een cross chain samenwerking tot stand gebracht, hetgeen leidde tot centralisatie van de vervoerstromen en een aantoonbare kostenreductie van tien tot vijftien procent. Volgens De Kok kan besparing worden gerealiseerd door een goede samenwerking die voldoet aan de 4 V’s:  Voordeel voor alle partijen, vertrouwen in alle partijen, een partij die het kan verdelen, bijvoorbeeld IDS, en veilige gegevensoverdracht.

De overeenkomst tussen de gepresenteerde innovaties is dat ze zich hoofdzakelijk focussen op synchroon samenwerking tussen de supply chain partners om zo de klantenbehoefte beter te kunnen voorzien. Waar Consafe Logistics een WMS-systeem biedt die beter aangepast is op de wensen van online consumenten, kunnen gebruikers met de nieuwe innovatie Ortec Cloud met minder IT infrastructuur een betere service ontvangen. IDS is contant bezig met het optimaliseren van de supply chain processen om zo een aantoonbare kostenreductie te realiseren.