Supply Chain Magazine april 2019 | Innovatie & 3PL

Inhoudsopgave Supply Chain Magazine 3

Verschijningsdatum: 26 april 2019

20 | Profile Alfons van Woerkom

The Global Fund wil een eind maken aan aids, tbc en malaria door de juiste medicijnen beschikbaar te stellen op de juiste plek. Alfons van Woerkom zet zijn supply chain-kennis in voor deze ngo. ‘We zijn erin geslaagd om in zestien landen de supply chain meer data-driven te maken en te sturen op beschikbaarheid van medicatie. Een gigantische stap voorwaarts.’

26 | Klanttevredenheid

Vraag naar een open en data-fit IT-systeem. Dat advies geeft Roderick Rodenburg, zelfstandig innovatie- en ICT-adviseur voor logistieke organisaties, aan logistiek dienstverleners. Een dienstverlener biedt klanten meerwaarde met een standaard data-aanbod, realtime beschikbaar, dezelfde dag nog geregeld. En verstevigt zo de eigen concurrentiepositie.

28 | Inzicht in rendement

Het rendement van veel logistiek dienstverleners laat al jaren te wensen over. De groeiende vraag naar wegtransport en het dreigende tekort aan chauffeurs hebben daarin geen verandering kunnen brengen. Wat helpt wel om de marges van logistiek dienstverleners te verbeteren? Focus, innovatie, slimme tools, forecasting, maar bovenal: inzicht in het rendement.

46 | Sean Culey

De wereld bevindt zich volgens auteur Sean Culey, tevens keynote-spreker op inNOWvate, momenteel in een transitie, een overgang tussen twee economische langetermijngolven. Bedrijven met een duidelijke visie en veel vrijheid voor de medewerkers, zoals Amazon, zullen de huidige transitie overleven. Supply Chain Magazine sprak met Culey, schrijver van ‘Transition Point’.

Verder in dit nummer

8 | Nieuws

  • Job Sonke Logistiek Manager van het Jaar 2019
  • 22 aanmeldingen European Supply Chain Start-up Contest
  • Supply Chain Professional: drie kandidaten, drie attitudes

13 | Snapshots

Beeldimpressies van een workshop bij FrieslandCampina in Beilen en de eerste ronde van de verkiezing van de Supply Chain Professional 2019 in Breukelen in dit nummer. Bij de eerste werd de Dairy Dilemma Game gespeeld, bij de tweede was het de beurt aan de drie kandidaten Rogier van Hasselt, Valérie Kakebeeke-De Bruin en Antoine Leclerq om de jury ’te bespelen’.

17 | 3PL Subway Map

De logistieke sector staat onder druk vanwege toenemende loonkosten en personeelsschaarste, ondanks de groei, vooral door e-commerce. Logistiek dienstverleners moeten blijven innoveren om succesvol te kunnen concurreren tegen bijvoorbeeld doorgroeiende e-fulfilment providers, blijkt uit de tiende 3PL-metrokaart van Supply Chain Magazine.

38 | Emissieloze binnenvaart

Kunnen we onze logistiek klimaatneutraal maken? Met die vraag van Heineken Nederland Supply begon een samenwerkingsverband waarin op dit moment acht partijen een concept ontwikkelen voor elektrische, emissieloze binnenvaart. ‘Als we dit een succes willen maken, dan moet je het hele systeem veranderen. Veel meer verladers en rederijen moeten mee gaan doen.’

45 | Career Moves

Erik Bosman heeft binnen biomedisch bedrijf Cerus de stap gezet naar Senior Director Global Supply Chain. ‘Om onze doelen te kunnen behalen, is het van belang dat het team aansluit bij de strategie voor de korte-, middellange- en langetermijndoelstellingen. Voor mij is prioriteit nummer één dan ook het creëren van het juiste team. Want zonder het juiste team kun je nooit winnen.’

Meer lezen? Neem een (proef)abonnement op Supply Chain Magazine!

Alfons van Woerkom