Inkopers krijgen vaker vast dienstverband

arbeidsmarkt

Er is een opmerkelijke stijging gaande van het aantal vacatures voor inkopers. In het laatste kwartaal van 2016 was sprake van een groei van ruim 26 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bijzonder, omdat het derde kwartaal nog een daling van 13 procent liet zien. Dat toont de analyse ‘Trends en ontwikkelingen over het vierde kwartaal van 2016’ van Yacht.

De grootste vacaturegroei in het vierde kwartaal tekende zich af bij de functies van junior inkoper (+34%) en senior inkoper/inkoopmanager (+33%). De vraag naar medior inkopers en inkoopadviseurs daalde in het vierde kwartaal met respectievelijk 10 procent en 4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Het vakgebied van de inkoper verandert in hoog tempo, transparantie binnen de supply chain, ketensamenwerking en circulariteit vragen om nieuwe competenties. ‘Doorontwikkeling van de inkoopfunctie bij zowel private als publieke ondernemingen leidt tot extra vraag naar ervaren inkoopprofessionals en nieuw inkooptalent’, aldus Hilbrand van der Kooi, directeur SCM&P bij Yacht.

Arbeidsmarktspanningsindicator

Behalve de vraag naar inkoopprofessionals is ook het aanbod van inkoopprofessionals op regionaal niveau in kaart gebracht. Door de vraag te delen door het aanbod is het verschil weer te geven in een zogeheten ‘arbeidsmarkt-spanningsindicator’. Voor inkoopprofessionals loopt die op van 1,3 in het derde kwartaal naar 1,6 in het vierde kwartaal, wat een toenemende krapte op de arbeidsmarkt weergeeft.