ING: truckmarkt in overgangsfase naar elektrisch rijden

elektrisch rijden

Vergroening in de truckmarkt staat aan de vooravond van een versnelling, meldt ING in de nieuwe ‘Assetvisie trucks en trailers’. Voor zwaar vervoer op lange afstand blijft de inzet van dieseltrucks vooralsnog belangrijk; lng is nodig als transitiebrandstof. Maar elektrisch rijden komt voor distributievervoer nadrukkelijk meer in beeld, meldt het rapport.

Leveranciers van trucks en trailers zien de Nederlandse afzet in 2018 pieken en afnemers zijn optimistisch over de toekomst, aldus sectoreconoom Rico Luman van ING Economisch Bureau. Toch volgt in 2019 volgens hem een stap terug. Er hoeft minder te worden vervangen, er rijden steeds meer buitenlandse trucks op Nederlandse bodem en in afwachting van de komst van zware elektrische trucks in 2020-2021 is de verwachting dat distributeurs een deel van de investeringen gaan uitstellen.

De afzet van nieuwe trucks neemt dit jaar nog toe naar 15.500 stuks (+4%). Dit is volgens ING flink meer dan het langjarig gemiddelde van 12.700 exemplaren en bovendien het grootste aantal in tien jaar. De afzet van trailers bereikt met 16.500 exemplaren (+5%) in 2018 zelfs een recordniveau. Voor 2019 wordt in beide markten echter een lagere afzet verwacht. Dit komt bij trailers vooral door minder vervangingsinvesteringen, maar bij trucks speelt er volgens ING meer.

Anders dan bij trailers is de afzet van trucks in Nederland namelijk steeds meer afhankelijk van de binnenlandse markt. Door toenemende inzet van buitenlandse voertuigen, neemt de inzet van Nederlandse voertuigen maar beperkt toe. Ook worden voertuigen steeds efficiënter benut met behulp van ICT en ladingplatforms. Bij elkaar is daarmee – ondanks de goed draaiende economie – minder behoefte aan uitbreiding van het Nederlandse truckpark, aldus het rapport.

Zero-emissie stadsvervoer

Brede introductie van zware elektrische trucks gaat in aanloop naar zero-emissie stadsvervoer in 2025 voor verandering zorgen, is de verwachting. De afzet van elektrische trucks zal na 2020 flink toenemen, maar eerst nog leiden tot uitstel van investeringen. Ook het aanbod van elektrische trucks zal naar verwachting snel zal toenemen. De elektrische truck van Tesla acht Luman vanwege de afwijkende maten nog niet direct geschikt voor de Europese wegen, maar het initiatief heeft Europese fabrikanten wel aangespoord.

Zo start Volvo in 2019 met de verkoop van volledig elektrische trucks en Mercedes en MAN hebben een volledig elektrische truck gepresenteerd die in 2021 in productie gaat. VDL komt bovendien met een elektrische trekker. ING spreekt de verwachting uit dat een groter aanbod de momenteel nog hoge prijs van elektrische trucks zal gaan drukken. Vrachtwagens op basis van lng of elektrische aandrijving maken daardoor op dit moment nog minder dan 1 procent van de markt uit. Voor lange afstanden is diesel daarom voorlopig nog het meest efficiënt.