Technologie bepaalt het menselijk potentieel

Inforum Washington

Hoe ga je om met de technologisering in het supply chain-werkveld, hoe vind je de geschikte kandidaat voor de job en hoe zorg je ervoor dat het huidige personeel betrokken blijft bij het bedrijf? Het Inforum 2018 in Washington DC verkende in het thema ‘menselijk potentieel’ de impact van nieuwe technologieën op mensen en productiviteit.

Door Marysa Vos

Dat technologie banen gaat vervangen en mede daardoor het werkveld verandert, is geen nieuw statement. Het nieuws van The Wall Street Journal van 5 juni dat er meer Amerikaanse vacatures open staan dan dat er überhaupt werklozen zijn, wel. De verwachting was dat nieuwe technologieën en de digitale revolutie efficiëntie en meer productiviteit tot resultaat zouden hebben. In zijn keynote stelde Charles Phillips, Chief Executive Officer van softwareleverancier Infor, dat het tegendeel waar is. De toename van persoonlijke productiviteit vertaalt zich momenteel (nog) niet in ondernemingen. De vraag is hoe mensen en technologie op elkaar kunnen inwerken om tot grotere productiviteit en betere werknemers te komen.

Een nieuw softwarepakket van Infor dat inzicht biedt in het potentieel van huidige en toekomstige werknemers, is het Artificial Intelligence (AI) Platform Infor Coleman. ‘Via het platform kun je zien welke eigenschappen een persoon heeft, wat hij momenteel kan en welke doorgroeimogelijkheden er zijn. Zo kan een werknemer zich daarop voorbereiden en naar de rol toegroeien’, zegt Matt Bragstad, systeemarchitect bij Infor, tijdens Inforum. Met op termijn als resultaat een verhoogde output.

Talent matchen met uitkomsten

Bij het vinden van de geschikte kandidaat voor een functie helpt ook Infor Talent Science Analytics. Gebaseerd op een database van 200 miljoen mensen creëert de AI baanprofielen die tot de meeste productiviteit leiden. Wat zijn de KPI’s en waar zit het verschil tussen de minder succesvolle en succesvolle werknemers? Bedrijven zoals Amazon hebben hier baat bij om hun distributiecentrum op de juiste manier te kunnen bemannen. Douglas Bellin, Business Development Executive bij Amazon Web Services, stelt te kijken welk bedrijfsresultaat het bedrijf wil en hier gericht naar te handelen. ‘We willen in staat kunnen zijn om te voorspellen wie een bestelling gaat plaatsen, wat dit is en waar, zodat we het juiste product op het goede moment kunnen leveren’, aldus Bellin. Om dat te kunnen, zijn mensen nodig met de juiste vaardigheden.

Systeemarchitect Bragstad stelt dat AI helpt om mensen in de juiste functies te plaatsen. Tijdens een paneldiscussie beaamt Anne Benedict, SVP en HR bij Infor, dit. ‘De personen die succesvol zijn op het werk hebben de juiste geschiktheid voor de functie en een toegevoegde waarde voor het bedrijf.’

Naast het belang om de juiste persoon te vinden, is het relevant om werknemers te betrekken bij hun baan en het bedrijf. ‘65 procent van de werknemers is niet betrokken en vindt dat ze niet de juiste training hebben gehad’, zegt Phillips. Dit zorgt voor een afname aan productiviteit en van het bedrijfsresultaat. ‘Wanneer talentgegevens via Infors’ Talent Science Analytics worden gekoppeld aan uitkomsten, kan worden bepaald wat het effect is van een promotie of wie van invloed is op negatieve resultaten.’ Daarbij kunnen de kosten van werknemers die niet betrokken zijn bij het bedrijf (400 miljard dollar) naar beneden worden gebracht.

Kleindochter en grootmoeder

De match tussen talent en (gewenste) uitkomst hangt samen met de leeftijd en vooral de levensfase waarin een persoon zit, zegt Jill Strange, VP Science Applications bij Infor. Dit is te achterhalen met Talent Science Analytics. Van net afgestudeerde tot grootmoeder, alle leeftijden brengen eigen kwaliteiten met zich mee die tot een positief bedrijfsresultaat kunnen leiden. ‘Waar oudere generaties algemene kennis kunnen bijdragen, helpen de jongeren met inzichten en informatie over nieuwe technologieën’, aldus Strange. Juist die combinatie maakt teams sterker, geeft ze aan. Naast de verhoging van de productiviteit kan er veel tijd en geld worden bespaard als de juiste persoon wordt gematcht met een functie. Uit onderzoek van Infor blijkt namelijk dat wanneer bedrijven vertrouwden op de AI, maar 10 procent van de nieuwe werknemers na een jaar wegging.