Infor focust met overname GT Nexus op supply chain

Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd voor ERP-specialist Infor cloud-gigant GT Nexus inlijft. Met de overname is een bedrag van 675 miljoen dollar gemoeid. Het wachten is op goedkeuring van de regelgevende instanties. In het verleden heeft het bedrijf dat nu Infor heet een heel reeks overnames gedaan waaronder Baan, Fygir, Intentia, Lawson, Mapics, Mercia en SSA Global.

Circa 25.000 bedrijven maken gebruik van het cloud-platform van GT Nexus. Zes daarvan hebben een plek in de top 10 van logistieke dienstverleners, dertig ervan zijn wereldwijd opererende financiële instellingen. Tezamen beheren ze met hulp van het cloud-gebaseerde zakelijke netwerk van GT Nexus jaarlijks meer dan honderd miljard dollar aan goederen waaronder van Adidas Group, Caterpillar, Columbia Sportswear, Home Depot, Levi Strauss & Co., Procter & Gamble en Pfizer.

Infor geldt op haar beurt als een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van ERP- en supply chain software en helpt bedrijven uiteenlopende processen binnen hun onderneming te organiseren. Met de overname van GT Nexus wil Infor inspringen op de trend van uitbesteding en contractproductie, waarbij steeds meer verschillende producenten nauw samenwerken aan de realisatie van één product. Daarbij komt ook de werkvloer buiten het ERP-systeem van de merkeigenaar te liggen. Dit vraagt om een gemeenschappelijke cloud voor coördinatie. Bovendien zou de supply chain visibility van bedrijven zo vergroot worden.

Gezamenlijk klanten inzicht geven

CEO Charles Phillips van Infor meldt dat Infor en GT Nexus straks gezamenlijk klanten inzicht zullen geven in hun supply chains om de productie te beheren. Daarnaast kunnen ze zo ook opgeslagen en getransporteerde goederen monitoren. ‘In een complexe, high velocity supply chain moeten alle partners weten wat besteld is, wanneer een product gemaakt is, of de bestelling aangepast is en of de douaneformaliteiten zijn afgehandeld. De behoefte aan specialisatie en snelheid verplaatst daarom de toekomst van productie richting de commerce cloud’, aldus Philips.

In een publieke brief aan CEO Charles Philips waarschuwt de Amerikaanse supply chain analist Lora Cecere de overname niet als een uitbreiding van ERP-infrastructuur te zien en in te zetten. GT Nexus zou juist een netwerk van netwerken van bedrijven met uiteenlopende ERP-systemen en met real-time informatie moet zijn. Ook de toepassing van ongestructureerde datatypes zoals geografische kaarten, weerpatronen, digitale afbeeldingen, garantievoorwaarden, callcenter logs, kwaliteitsrapporten en contractinformatie. Cecere: ‘Je vernietigt de waarde van GT Nexus als je probeert het tot het platform te maken om Infor uit te breiden.’