Inflatie grootse zorg voor supply chain-leiders

inflatie

De huidige inflatie is momenteel de grootste bron van zorg voor supply chain-leiders wereldwijd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Software Advice. Dit softwarebedrijf bracht de grootste zorgen en uitdagingen voor 2024 van supply chain-leiders over de hele wereld in kaart.

Het onderzoek van Software Advice werd gehouden onder 1100 supply chain managers, afkomstig uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Australië. Het richtte zich voornamelijk op kleine tot middelgrote bedrijven (kmo’s) met minder dan 1500 werknemers.

Inflatie en recessie als bron van zorg

Met het oog op de tweede helft van 2024 gaf 45 procent van de supply chain-leiders van kmo’s aan dat inflatie hun grootste zorg is, terwijl 33 procent liet weten zich zorgen te maken over een mogelijke recessie. Van de respondenten in Frankrijk meldde zelfs de helft dat inflatie hun grootste zorg is; het meest van alle landen.

Supply chain-leiders gaven verder ook aan problemen te hebben met het werven van geschoold personeel. 80 procent liet daarbij weten de afgelopen twee jaar moeite te hebben gehad om nieuwe ‘op de supply chain gerichte’ werknemers aan te trekken. De belangrijkste afdelingen waar kleine en middelgrote bedrijven problemen hebben om aan personeel te komen en dat te behouden, zijn logistiek/distributie (34%), kwaliteitscontrole (28%) en klantenservice (28%).

Investeren in cyberbeveiliging noodzaak

De supply chain managers benadrukten ook de noodzaak om te investeren in aanvullende cyberbeveiligingsmaatregelen, waarbij 41 procent melding maakte van een of meer verstoringen door cyberaanvallen in het afgelopen jaar. Meer dan 55 procent van hen gaf aan geavanceerde cyberbeveiliging ‘zeer belangrijk’ te vinden voor hun succes.