Industrie trotseert historische materiaaltekorten

materiaaltekorten

De Nederlandse industrie wordt geconfronteerd met de langste levertijden en grootste materiaaltekorten ooit gemeten. Toch slaagt ze er nog steeds in de productie te verhogen. Dat blijkt uit de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie.

Afgelopen maand daalde de index licht ten opzichte van de recordstand in mei, maar er is nog altijd sprake van zeer snelle groei. Wel zijn supply chains nog steeds ernstig ontregeld. Behalve een gebrek aan chips zijn er daardoor ook tekorten ontstaan aan basismaterialen als hout en kunststoffen, meldt sectoreconoom Industrie Albert Jan Swart van ABN-Amro.

Volgens Swart raakten de supply chains in juni verder ontregeld door een nieuwe corona-uitbraak in Shenzhen. Het gaf problemen in de haven van Yantian, de op een na grootste van China.

Swart: ‘Veel ondernemingen probeerden lading via andere havens te vervoeren, wat voor nog meer congestie zorgde. Veel vracht is weken vertraagd en het kan nog maanden duren voordat de schepen weer volgens planning varen. Het lijkt erop dat supply chains nog vaker ontregeld zullen worden door quarantainemaatregelen zolang niet alle transportmedewerkers in de belangrijkste economieën volledig gevaccineerd zijn.’

Groei orderportefeuilles

De orderportefeuilles groeiden in juni in recordtempo. De vraag neemt dus sneller toe dan de industrie wat productie betreft kan bijbenen. Vermoedelijk leidt het tekort aan materialen ook tot hamstergedrag, wat de vraag volgens Swart nog eens extra aanwakkert. Sommige inkopers bestellen volgens hem extra omdat het onzeker is of en wanneer de bestelde goederen geleverd worden.

Behalve tekorten aan materialen komen daarnaast mogelijk ook andere grenzen aan de capaciteit in zicht. Want hoewel sommige branches nog niet de volledige capaciteit benutten, zoals de auto-industrie, lijkt de productie van de Nederlandse industrie als geheel terug te zijn op het niveau van vóór corona.

Extra productiecapaciteit

‘Als branches inderdaad de volledige capaciteit benutten, kunnen ondernemingen de afzetprijzen verder verhogen en investeren in extra productiecapaciteit. De industriële productie kan in dat geval dit jaar en volgend jaar verder toenemen. Wel kunnen de materiaaltekorten op korte termijn de groei remmen’, aldus Swart.