Industrie Nederland koploper in lean-management

In de Nederlandse industrie valt nog veel te verbeteren op het gebied van management. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en RaboResearch, dat op 4 september is gepubliceerd in het vakblad Economische Statistische Berichten (ESB). Het goede nieuws is wel dat de Nederlandse bedrijven zeer goed scoren op het gebied van operaties, oftewel lean-management.

De Nederlandse industrie profiteert niet optimaal van haar management. Als Nederlandse bedrijven op dezelfde manier te werk zouden gaan als bedrijven in Duitsland en Zweden zou 4 procent meer omzet behaald kunnen worden en een 7 procent hogere winst, concluderen de onderzoekers in het rapport ‘Kwaliteit van management in Nederland’.

In de ranglijst behaalt Nederland een zesde plaats. Het scoort daarmee beter dan Groot-Brittannië, Australië en Frankrijk, maar beduidend minder goed dan Canada, Japan, Zweden, Duitsland en met name de Verenigde Staten. De Nederlandse managementpraktijken staan er dus redelijk goed voor, maar verbetering is ook zeker mogelijk.

Lean-managementpraktijken

Wel voeren de Nederlandse industrieën zoals gezegd de ranglijst aan op het gebied van lean-managementpraktijken. Ons land laat daarbij bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan achter zich, dankzij een zeer efficiënte manier van werken en uitstekend voorraadbeheer.

Minder goed scoren de industrieën in ons land op de onderdelen monitoring (7), doelen (9) en personeels-management (8). Met name op de twee laatste is ook het verschil aanzienlijk tussen Nederland en de respectievelijke koplopers Zweden, Japan en de Verenigde Staten.