Industrie en logistiek nemen record aan bedrijfsruimte in gebruik

bedrijfsruimte

Bedrijven in de industrie en de logistiek namen vorig jaar 4,5 miljoen m² bedrijfsruimte in gebruik: een record, aldus internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in het op 11 januari 2018 gepubliceerde rapport Nederland Compleet.

Het segment bedrijfsruimte is in het onderzoek onderverdeeld naar industrieel en logistiek vastgoed. De recordopname van industrieel vastgoed van 2 miljoen m² in 2017 is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2016. De opname van logistiek vastgoed steeg afgelopen jaar met maar liefst 39 procent naar 2,5 miljoen m².

De leegstand van bedrijfsruimte is in een jaar tijd met 17 procent (1,6 miljoen m²) sterk gedaald tot 7,8 miljoen m². Hiervan is 6,6 miljoen m² industrieel vastgoed en 1,2 miljoen m² logistiek vastgoed. In het logistiek vastgoed is de markt met twee keer meer vraag dan aanbod zeer krap, aldus het rapport. De vraag richt zich nog altijd sterk op nieuwe distributiecentra die op maat worden gemaakt.

Vraag naar grootschaliger distributiecentra

Menno van Boxtel, Head of Logistics bij Cushman & Wakefield: ‘Los van diverse technische en duurzaamheidseisen voldoet het bestaande aanbod vaak simpelweg niet qua omvang. De vraag naar grootschaligere distributiecentra én de hogere eisen aan de specificaties zetten alleen maar door, zeker voor e-commerce. Deze trend zien we al een aantal jaar en zal ook dit jaar doorzetten.’