In memoriam Paul Durlinger (29 juni 1955 – 22 maart 2025)

Paul Durlinger

Een leermeester in voorraadbeheer en forecasting, met scherpte, humor en hart voor het vak. Dat was Paul Durlinger. Met zijn overlijden verliest de logistieke gemeenschap een markant vakgenoot. Zijn nalatenschap is echter groot – in kennis, in publicaties, in studenten en professionals die hij op sleeptouw nam en in de manier waarop hij het vakgebied met flair en inhoud verrijkte. Paul werd slechts 69 jaar.

Paul Durlinger was een analyticus met een missie: hij wilde mensen helpen betere beslissingen te nemen. In een wereld vol dashboards, hype-termen en ronkende modellen bleef hij scherp op de essentie. ‘De formule is eenvoudig; het begrijpen en toepassen ervan, dát is de kunst’, zei hij vaak over onderwerpen als de Economic Order Quantity (EOQ), het bullwhip-effect of forecasting met beperkte data.

Paul was jarenlang verbonden aan Slimstock, waar hij een onmisbare bijdrage leverde aan zowel klantprojecten als opleidingen. Hij was inhoudelijk geworteld in voorraadoptimalisatie, maar zijn impact reikte veel verder. Hij trainde honderden professionals in de Slimstock Academy, waarbij hij hen niet alleen uitleg gaf over parameters, formules en beleidskeuzes, maar hen vooral hielp zélf te denken. Zijn eigen wijsheid – en vaak ook eigenwijsheid – was sterk ontwikkeld.

Met zijn typische directheid stelde hij vragen die collega’s en klanten dwongen tot reflectie. Snap je écht wat je systeem doet? En waarom?’ Paul was voor velen binnen Slimstock een mentor en sparringpartner. Zijn naam werd vaak genoemd als dé man die lastige vraagstukken eenvoudig kon maken, zonder ooit te vervallen in simplificaties. Zijn erfenis leeft voort in de denkmodellen en opleidingen die hij hielp vormgeven en in de collega’s die hij opleidde.

Van wetenschap naar praktijk

Paul studeerde Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven, waar hij zich specialiseerde in forecasting aan de vakgroep Operations Research. Hij werkte er jarenlang als docent en onderzoeker en legde daar de basis voor zijn latere carrière. Die basis was ijzersterk: wiskundige modellen, simulaties, scenarioanalyses – Paul kende ze tot in detail. Maar hij wist ook: modellen zijn geen waarheid, maar gereedschap. Zijn kracht lag in het duiden, het uitleggen en vooral: het toepassen.

Hij werkte voor Philips, Heineken, NS, KLM, Tennant, Smurfit Kappa en vele andere organisaties. Zijn aanpak: eerst begrijpen, dan verbeteren. Vaak deed hij dat met een strategische quickscan, gevolgd door diepgaande masterclasses en workshops. Daarin ging hij met management en operationele teams letterlijk ‘de vloer op’, gewapend met zijn beruchte laserpointer, scherpe vragen en aanstekelijke enthousiasme. 

Paul was ook een begenadigd docent. Hij gaf les in Zuid-Afrika, bij de Universiteit van Pretoria, maar ook jarenlang bij de EMLog-opleiding, de EVO, de Voorraadacademie en in tientallen incompany-programma’s. Zijn lesstijl was prikkelend, nooit saai en altijd gestoeld op realisme. Zijn credo: ‘Less is more. Tenzij je het niet begrijpt, dan moet je meer uitleggen.’

Zijn bekendste onderwijsbijdrage: de serie Durlinger Essentials, handzame boekjes van 16 pagina’s over onderwerpen als safety stock, demand planning of S&OP. ‘Meer dan 16 pagina’s leest niemand’, zei hij met een knipoog. Maar elk boekje zat bomvol inhoud, voorbeelden en context. Ze zijn inmiddels vertaald en gebruikt in opleidingen over de hele wereld. 

Logistica als podium

Een van de plekken waar Paul echt tot zijn recht kwam, was tijdens de vakbeurs Logistica. Daar verzorgde hij meerdere edities lang lezingen in een unieke theatervorm. Geen standaardpresentatie, maar een performance, compleet met toneelbelichting, storytelling en kritische humor. Hij stond er soms letterlijk op sokken, met een headset op, en boeide zijn publiek van de eerste tot de laatste minuut.

Zijn sessies waren berucht en geliefd. Hij fileerde met gemak een slecht ingericht voorraadproces, nam het publiek mee in de denkfouten van planners én wist complexe materie zo te brengen dat mensen er dagen later nog over spraken. Zijn shows waren een fenomeen. Voor velen vormden ze het hoogtepunt van hun beursbezoek. De Logistica zonder Durlinger werd haast ondenkbaar.

Zijn gevoel voor scherpe humor – soms op het randje – en zijn onnavolgbare manier van redeneren, maakten hem geliefd. Hij had oog voor de menselijke kant van processen. Regelmatig sprak hij over de ‘magische woorden’ in supply chain-land: servicegraad, forecast accuracy, bestelpunten – termen die volgens hem pas gingen leven als je ze koppelde aan gedrag, keuzes en het echte werk.

Paul hield ervan het onverwachte te laten zien, om overtuigingen te bevragen en aannames onderuit te halen. Bij bedrijfsbezoeken stelde hij altijd dezelfde vraag: ‘Waar staat jullie bottleneck-machine?’ Steevast was die ‘net even buiten bedrijf’. Het was geen pesterij; het was de start van het denken.

Een digitale pionier

Paul was een voorloper in online leren. Zijn Durlinger Wintertuin, een reeks webinars die hij jarenlang zelf produceerde, trok duizenden kijkers. Geen gelikte studio, maar een man met een camera, een bord en een verhaal. Supply chain professionals luisterden ademloos naar zijn analyses over planning, distributie, assortimenten en voorraadrisico’s. Zijn digitale archief, gevuld met blogs, rekenmodellen en lesmateriaal, was een goudmijn voor studenten én vakgenoten.

Pauls invloed reikt ook verder dan zijn publicaties of trainingen. Hij was een pleitbezorger van ‘denken vóór doen’, een criticus van managementhypes en een ambassadeur voor de vakinhoud. Hij leerde ons het belang van een goed gedefinieerde vraag, van heldere definities en van het verschil tussen symptoombestrijding en structurele verbetering.

Hij had ook oog voor de volgende generatie. ‘Laat studenten rekenen, tekenen, nadenken. Maar geef ze vooral de ruimte om te twijfelen’, zei hij eens bij een onderwijsbijeenkomst. Die visie maakte hem geliefd bij jonge logistici. Hij prikkelde hen om hun eigen stijl te vinden en het vak serieus te nemen, zonder zichzelf te serieus te nemen.

Paul was veel: consultant, coach, docent, denker, schrijver en vriend. Maar bovenal was hij een bevlogen vakgenoot. Met zijn overlijden verliezen we een man die ons vakgebied hielp verdiepen, ontrafelen en verrijken. Zijn werk leeft voort in studenten, in klanten, in collega’s. En in de talloze professionals die dankzij hem beter zijn gaan kijken naar wat écht telt.

Rust zacht, Paul. En dank voor alles wat je hebt gedeeld, met zoveel helderheid, liefde voor het vak en oog voor de mens.

Jan Kraaijeveld (Slimstock), Hessel Visser (VLM) en Eelco Wever (Slimstock)