In Memoriam: managementgoeroe Stephen Covey

Voor sommigen was Stephen Covey een managementgoeroe, anderen omschrijven hem als een levenscoach. Steeds weer legde hij de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid. ‘Jij kiest ervoor gelukkig te zijn.’Afgelopen maandag op 16 juli 2012 overleed Stephen Covey op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Idaho Falls. Dat meldt het FD op 18 juli 2012.

Covey benadrukt in zijn boeken dat de succesvolste leiders in ruime mate beschikken over zeven gewoonten. Ze hebben een pro-actieve levenshouding, zijn doelgericht, stellen de juiste prioriteiten, streven naar een gezamenlijk profijt, hebben aandacht voor de belangen van anderen, proberen verschillen te benutten en weten zich op gezette tijden te ontspannen.

Meerder keren liet Covey weten er een grote hekel aan te hebben als goeroe te worden betiteld. ‘Ik heb de zeven gewoonten niet uitgevonden, het zijn universele principes, en wat ik erover heb opgeschreven had iedereen kunnen bedenken.’ Helaas voor Covey bleek zijn leven op dit punt niet maakbaar. Waar hij ook kwam, steeds werd hij benaderd met veel respect en verering.