Ikea zet op grote schaal drones in voor voorraadbeheer

Ikea

Ikea gebruikt op grote schaal drones voor het voorraadbeheer in de winkels en online. Op zestien locaties in Europa vliegen daartoe inmiddels honderd van deze autonome robots rond. Moederbedrijf Ingka Group is hiermee naar eigen zeggen de eerste retailer die een dergelijke oplossing met succes op deze schaal toepast.

Ingka Group, het Supply Chain Development Team van Inter Ikea Group en Verity, een leverancier van indoor dronesystemen, begonnen twee jaar geleden met de ontwikkeling van een volledig autonome droneoplossing om de voorraad bij te houden, het welzijn van de medewerkers te verbeteren en te zorgen voor de best mogelijke klantervaring in alle kanalen.

Als gevolg daarvan zijn er nu honderd drones druk aan het werk tijdens niet-operationele uren om de nauwkeurigheid van de voorraad te verbeteren en de beschikbaarheid van producten voor de online of fysieke detailhandel veilig te stellen. De oplossing resulteerde ook in een meer ergonomische werkplek voor Ikea-medewerkers omdat ze niet langer elke pallet handmatig hoeven te bevestigen.

Centra voor omnichannel retailing

De technologische investeringen helpen Ikea de klanten beter van dienst te zijn om zo echte centra voor omnichannel retailing te worden, zegt Tolga Öncu, hoofd Retail bij de Ingka Group. ‘De introductie van drones en andere geavanceerde hulpmiddelen is een echte win-winsituatie voor iedereen. Het verbetert het welzijn van onze medewerkers, verlaagt de operationele kosten en stelt ons in staat betaalbaarder en praktischer te worden voor onze klanten’, aldus Öncu.

De eerste drone werd in 2021 in Ikea Zwitserland ingezet; de honderd die nu operationeel zijn, doen het voorraadbeheer op zestien verschillende locaties in Nederland, België, Duitsland, Italië, Zwitserland, Kroatië en Slovenië.

Ikea-erfgoed

‘Vooroplopen als het gaat om innovatieve en waarde toevoegende oplossingen maakt deel uit van het Ikea-erfgoed. We zijn altijd nieuwsgierig om van anderen te leren’, zegt Peter Ac, Head of Innovations – Supply Chain bij Inter Ikea Group. ‘Dit project is een geweldig voorbeeld van hoe we Ikea-breed hebben samengewerkt en samen met een externe partner tot een oplossing zijn gekomen waar we allemaal van profiteren’.