Ikea boekt recordwinst en breidt uit

Ikea, de grootste woninginrichter ter wereld, investeert de komende jaren in totaal drie miljard euro in verdere expansie van de groep. Het Zweedse concern investeert in nieuwe woonwinkels, winkelcentra, fabrieken en in alternatieve energiebronnen. De investeringen zijn bedoeld om de groei, die al tien jaar onafgebroken aanhoudt, te continueren. Dat meldt het Financieele Dagblad op 21 januari 2012.

Ikea heeft een goed jaar achter de rug. Terwijl de grondstofprijzen opliepen, claimt het concern de consumentenprijzen te hebben verlaagd. De boeken werden gesloten met een hogere omzet en winst. De nettowinst steeg met ruim tien procent tot 2,97 miljard euro op een zeven procent hogere omzet van 24,7 miljard euro. De resultaatverbetering is volgens Ikea te danken aan een strikte kostenbeheersing.

Ikea telt bijna 300 woonwarenhuizen, verspreid over 26 landen. De groei vond plaats in zowel volwassen als in opkomende markten. De sterktste omzetstijgingen werden geraliseerd in Rusland, China en Polen. Op dit moment is bijna tachtig procent van de groepsomzet afkomstig van Europese klanten, een regio waar de recessie het hardst heeft toegeslagen.