IFS: bouwsector blijft achter door gebrek aan gestandaardiseerde werkprocessen

IFS

De bouw- en engineeringsector kampt met een groot productiviteitsprobleem. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de winstgevendheid, maar staat ook de digitale transformatie van bedrijven in deze industrie in de weg, meldt softwareleverancier IFS. Een van de belangrijkste oorzaken van het probleem is het gebruik van softwaresystemen die niet aan elkaar gekoppeld zijn. 

Uit onderzoek van IFS onder 825 leidinggevenden in de bouw- en engineeringsector wereldwijd, blijkt dat 41 procent van alle projecten de begroting én geplande einddatum overschrijden. Ook behaalt 54 procent van de projecten niet de verwachte marges. De respondenten geven aan gemiddeld negen verschillende softwareprogramma’s te gebruiken om hun bedrijf en projecten te beheren. Die complexe IT-infrastructuur belemmert volgens IFS de efficiëntie van zowel de projecten als de bedrijfsvoering.

Meer vraag naar flexibiliteit en wendbaarheid

Bij de keuze voor een nieuw enterprise resource planning-systeem (ERP) hechten veel respondenten waarde aan flexibiliteit. Ze zoeken naar softwareoplossingen die hen in staat stellen functies toe te voegen of te verwijderen naarmate hun bedrijf groeit. 63 procent van de respondenten is bovendien van plan om hun ERP-systeem binnen de komende twee jaar te upgraden.

Een belangrijke motivatie voor de zoektocht naar een nieuw ERP-systeem is de behoefte aan meer wendbaarheid, zodat bedrijven zich beter kunnen uitbreiden en ontwikkelen. Dit sluit aan bij de korte- en langetermijnprioriteiten van de respondenten: 39 procent ziet bedrijfsgroei en marktwaarde als de belangrijkste doelen op de lange termijn, terwijl 30 procent zich richt op het verbeteren van de digitale volwassenheid en het effectiever inzetten van data.

De toekomst van de bouw- en engineeringsector ziet er veelbelovend uit, met overheden wereldwijd die ambitieuze grootschalige bouwprojecten plannen om de openbare infrastructuur te vernieuwen. Om klaar te zijn voor de behoefte die gaat komen, zal de sector volgens IFS in beweging moeten komen en zich nú aan moeten passen.

Efficiëntere processen voor meer winstgevende projecten

Door de toename van industrialisatie in de bouw en techniek wordt een groter deel van het werk nu in fabrieken of op andere externe locaties uitgevoerd, in plaats van op de bouwplaats zelf. Tegelijkertijd zorgt de toepassing van moderne technologieën en digitale innovaties voor gestandaardiseerde processen, wat leidt tot meer winstgevende projecten in kortere tijd.

Het maakt de sector minder gevoelig voor de gebruikelijke fluctuaties in de bouw en opent nieuwe mogelijkheden voor inkomstenstromen, zoals service, verhuur en onderhoud. Wel is de bouw- en engineeringsector van oudsher vaak terughoudend om veranderingen door te voeren, maar nu de gevolgen voor de winstgevendheid steeds duidelijker worden, is het volgens IFS echt tijd om afscheid te nemen van verouderde tools en processen.

Industriële AI integreren in de operaties

‘Ons onderzoek toont aan dat snelle projectoplevering (35%) en het binnen het budget blijven (35%) de belangrijkste concurrentievoordelen zijn in de sector. Het is duidelijk dat bedrijven zonder de juiste tools en processen zullen achterblijven. Er is een enorme kans voor deze sector om industriële AI te integreren in hun operaties en zo de noodzakelijke stappen te zetten in de modernisering van hun technologie’, stelt Kenny Ingram, Vice President Construction & Engineering bij IFS.

‘De bouwsector heeft vaak een afwachtende houding ten opzichte van technologie, in de hoop dat anderen de eerste stap zetten. Dit maakt dat strategie een cruciaal element is bij het implementeren van nieuwe technologieën. Bedrijven die verder gevorderd zijn in hun digitale transformatie hebben een voorsprong, maar het gaat niet alleen om de juiste tools. Het draait om de implementatie, het gebruik en het optimaal benutten van de data die door je bedrijf stromen’, aldus Ingram.