Iedere boer zijn eigen mini-melkfabriek
Techbedrijf Lely uit Maassluis ontwikkelt een mini-melkfabriek voor op het boerenerf. De onderneming verkoopt jaarlijks duizenden melkrobots aan boerenbedrijven en wil hieraan gekoppeld nu ook een verwerkingsinstallatie op de markt brengen. Met deze mini-fabriek wordt het voor de veehouder mogelijk om direct verse melk aan winkels te leveren.
De nu ontwikkelde verwerkingseenheid wordt gekoppeld aan de Astronaut, de melkrobot die Lely al 25 jaar lang produceert. De melk hoeft dan niet langer voor verwerking naar een regionale fabriek. Groot voordeel van zo’n mini-fabriek op het erf is ook dat de melk herleidbaar is naar één koeienfamilie, aldus Lely. Daarmee is de herkomst van de melk direct duidelijk en blijft de ‘footprint’ klein.
Lely is in West-Europa en Noord-Amerika een van de grootste aanbieders van melkrobots. Anders dan de concurrenten levert het familiebedrijf uitsluitend robots en doet het niets aan het traditionele mechanische melken. Volgens financieel directeur Ronald Eikelenboom van Lely beschikt 30 procent van alle Nederlandse melkveehouders over een melkrobot. ‘De Nederlandse markt is volwassen’, meent hij.
Interesse van supermarktketen
Er zijn inmiddels diverse proeven gedaan met de mini-fabriek voor op het erf. De eerste verwerkingsinstallatie zou dit jaar dan ook al op de markt gebracht kunnen worden. Een grote supermarktketen heeft al interesse in het initiatief getoond, aldus Eikelenboom. Overigens werkt het bedrijf ook hard aan de oplossing voor het mestprobleem en wordt de laatste hand gelegd aan een machine die de mest volledig geschikt maakt voor hergebruik.