Hypermoderne Portugese fabriek moet Nimco nieuw elan geven

Schoenenbedrijf Nimco uit Berg en Dal gaat een hypermoderne fabriek bouwen in Portugal voor de productie van orthopedisch en maatschoeisel. Na het faillissement van de eigen winkelketen House of Shoes drie jaar geleden is het de ambitie van het Gelderse familiebedrijf om met 3D-printers de schoenenwereld op zijn kop te zetten, meldt het FD van 20 juli 2015.

Nimco wordt gezamenlijk geleid door de broers Jan (62), Max (53) en Ruud (52) Krol. Ze namen de onderneming in de jaren ’80 van hun vader over en vormen alweer de vierde generatie van het familiebedrijf. Nimco verkocht tot voor kort niet alleen schoenen in veertig winkels, maar was ook actief als producent van orthopedische en speciale schoenen én als vastgoedbedrijf met een groot aantal winkelpanden.

Die diversiteit ging uiteindelijk tegen hen werken. Door de economische recessie en de opkomst van onlinebedrijven als Zalando kwam de winkelketen in de problemen. Ondanks pogingen het bedrijf te redden met geld van de andere werkmaatschappijen, ging House of Shoes failliet. De broers vroegen zelf het faillissement aan, om te voorkomen dat ook de andere bedrijven in de malaise meegesleurd zouden worden.

Op maat gemaakte comfortschoenen

Nimco gaat zich nu toeleggen op de productie van orthopedische schoenen in opdracht van bedrijven en op de ontwikkeling en productie van op maat gemaakte comfortschoenen. Van alle orthopedische schoenen die in Nederland op bestelling worden verkocht, komt een derde deel uit het atelier van Nimco. Van de comfortschoenen worden nu al honderdduizend paar in binnen- en buitenland verkocht.

Om weer helemaal klaar te zijn voor de toekomst, wordt in Noord-Portugal een nieuwe, hypermoderne fabriek gerealiseerd. Deze vervangt het nabijgelegen oude atelier waar 110 mensen werken. Het nieuwe pand krijgt een oppervlakte van 3500 vierkante meter en beschikt over meer productiecapaciteit. Nimco investeert bijna 2,5 miljoen euro in de infrastructuur, nieuwe machines en, op termijn, de aankoop van het pand en de grond.

Werken met 3D-printers

In de nieuwe fabriek gaat Nimco werken met 3D-printers. In eerste instantie wordt alleen de mal voor de schoenzool vervangen door een geprint exemplaar, maar het streven is dat op termijn de hele zool uit de printer komt rollen. De hogere productie, in combinatie met extra aandacht voor de Duitse markt en meer marketingactiviteiten, moeten het bedrijf, dat dit jaar veertien miljoen euro omzet, flink doen groeien.

De vastgoedpoot van Nimco focust zich ondertussen op de verkoop van de meeste winkelpanden.