Huawei beschuldigd van ontduiken sancties Iran

Huawei

De Amerikaanse overheid is een onderzoek gestart naar Huawei omdat de Chinese producent van smartphones en apparatuur voor mobiele netwerken mogelijk goederen naar Iran heeft geëxporteerd op een moment dat er sancties golden tegen dat land. Mocht Huawei inderdaad fout zijn geweest, dan kan de productie van het bedrijf ernstig in problemen komen.

Volgens The Wall Street Journal verricht het Amerikaanse Justice Department inmiddels onderzoek naar het negeren van de Amerikaanse sancties door Huawei. Mocht de Chinese fabrikant inderdaad schuldig worden bevonden, dan zal het bedrijf minder toegang tot de Amerikaanse markt krijgen. Ook op dit moment gelden er al beperkingen voor het bedrijf. Van welke overtredingen Huawei precies beticht wordt, is nog onduidelijk.

Zeker is wel dat wanneer inderdaad aangetoond wordt dat Huawei de fout ingegaan is, er maatregelen zullen volgen die het bedrijf hard gaan raken. De Chinese fabrikant zal in dat geval nog maar beperkt zaken kunnen doen met Amerikaanse ondernemingen voor bijvoorbeeld de inkoop van onderdelen. Daardoor zal Huawei ook in Europa minder producten kunnen leveren, en Europa is een belangrijke afzetmarkt voor de fabrikant.

Beheer netwerk T-Mobile

In de Verenigde Staten zelf doet Huawei maar beperkt zaken. Amerikaanse providers kiezen bijvoorbeeld voor andere netwerkapparatuur dan die van Huawei en de smartphones van de Chinese fabrikant zijn er nauwelijks te koop. Dit in tegenstelling tot de Benelux, waar Huawei het netwerk voor T-Mobile beheert en ook zaken doet met andere providers. Bovendien zijn de smartphones van Huawei bij vrijwel alle telecomwinkels verkrijgbaar.