HTC potentieel volgend slachtoffer smartphonemarkt

HTC dreigt het volgende slachtoffer te worden op het smartphoneslagveld. Dat is te lezen in FD van 5 oktober 2013. De Taiwanese mobieltjesfabrikant zou te klein zijn voor de zware concurrentiestrijd met vooral Samsung, die begin oktober een recordwinst presenteerde over het derde kwartaal. HTC liet over dezelfde periode een nettoverlies van 74 miljoen euro zien. Dat was groter dan analisten hadden verwacht. Ook de omzetcijfers daalden significant.

Googles besturingsplatform Android heeft een marktaandeel van tachtig procent. Het is Samsung die hier profijt van trekt met populaire toestellen zoals de Galaxy S3 en S4, hetgeen extra wrang is voor HTC omdat het in 2008 zelf pionierde met besturingssoftware van Google. HTC leek begin dit jaar sterk terug te komen met de HTC One, een telefoon in het topsegment van de markt, maar de verkoop werd gehinderd door productieproblemen: er was een tekort aan onderdelen voor de camera.

Een structureel probleem voor HTC is gebrek aan schaalgrootte, waardoor het maar een beperkt aantal producten kan promoten. Een nadeel in snel veranderende marktomstandigheden. HTC is zeker niet de eerste fabrikant die het moeilijk heeft. Nokia bracht na aanhoudende verliezen de telefoontak onder bij Microsoft; Blackberry wordt waarschijnlijk door investeerders van de beurs gehaald in de hoop dat zonder druk van beleggers nog een ommekeer mogelijk is.