Honda staakt productie in Verenigd Koninkrijk

Honda

Autofabrikant Honda zal in 2022 zijn productie in het Verenigd Koninkrijk (VK) staken. Volgens het Japanse concern heeft de voorgenomen sluiting van de fabriek in Swindon echter niets te maken met de brexit. Dat meldt de Britse zender Sky News.

De fabriek in Swindon is de enige Honda-fabriek in Europa. Er zijn 3500 mensen werkzaam. Bij toeleveringsbedrijven werken nog eens duizenden mensen. De productie wordt vermoedelijk overgebracht naar Japan.

Vorig jaar rolden er in Swindon nog 160.000 Honda Civics van de band. Hiervan werd 90 procent verkocht op het Europese vasteland. De fabriek neemt zo’n 10 procent van de totale Britse productie van ruim 1,5 miljoen auto’s voor zijn rekening.

Onzekerheid over de brexit

Het vertrek van Honda uit het VK volgt op een reeks aan waarschuwingen van het Britse bedrijfsleven dat de voortdurende onzekerheid over de brexit enorme schade aanricht. Eerder deze maand schrapte Nissan ook al de productie van nieuwe SUV’s in het VK.

Het vertrek van de Britten uit de EU per 29 maart lijkt uit te monden in een no-deal-brexit. Bedrijven vrezen dat het op een chaos uitloopt, omdat exporteren en importeren zonder goede afspraken niet alleen veel moeilijker maar ook duurder wordt. Iets dat voor de auto-industrie funest kan zijn.

Bron: NOS