Hollandse supply chain softwarehelden

Nederlandse software is een gewild exportproduct. In 2006 stond ons land met een exportwaarde van 1,5 miljard euro op de vierde plaats op de wereldranglijst. Tijdens de crisis is de sector stevig door blijven groeien en verdubbelde de export door toenemende vraag vanuit West- Europa, Azië en Noord-Amerika.

Door Marieke Lenstra en Martijn Lofvers

De Nederlandse software-industrie heeft weinig gelast gehad van de economische crisis, zo blijkt uit onderzoek van Dialogic in 2014. Dit onderzoeksbureau onderzocht in opdracht van branchevereniging Nederland ICT en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hoe de sector zich de afgelopen vier jaar ontwikkelde. De afgelopen vier jaar is de netto-omzet met vier procent toegenomen tot 23,5 miljard euro en een toegevoegde waarde van 16,7 miljard euro. Dat is 2,8 procent van het Bruto Binnenlands Product.

De sector is tijdens de economische crisis niet alleen stevig blijven doorgroeien; de Nederlandse software doet het ook nog eens goed in het buitenland. De export van Nederlandse software is ten opzichte van vier jaar geleden verdubbeld en komt uit op 3,1 miljard euro. Hoe is dat te verklaren?

Wiskundeknobbel

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een goede basis in wiskunde een belangrijke pijler is onder het succes van de Nederlandse economie. En die pijler wordt alleen maar belangrijker, vanwege explosieve toename van data, steeds snellere computers en betere rekenmethodes. Wiskundige kennis blijkt sterk samen te hangen met de internationale concurrentiekracht van een land. En laat Nederlanders nu juist sterk zijn in rekenen.

In het FD schreef columnist Mathijs Bouman onlangs over een grootschalig onderzoek naar de vaardigheden van inwoners van 23 verschillende landen. Nederlanders blijken goed te zijn met cijfers. Ze snappen rekensommen beter dan de Noren, zijn slimmer met wiskundige problemen dan de Duitsers en kunnen beter omgaan met complexe, getalsmatige informatie dan de Britten. Nederlanders lopen met hun rekenvaardigheden mijlenver voor op de Ieren, Italianen, Spanjaarden en Amerikanen. Alleen Japanners en Finnen zijn net wat handiger met getallen.

Behalve dat de numerieke en wiskundige vaardigheden werden getest, werden ook de taalkundige vaardigheden onderzocht. Op dat gebied doet Nederland het nog iets beter. Ook in dit geval overstijgen de Japanners en Finnen ons. Kortom, Nederlanders zijn dus goed in rekenen, goed in taal, hebben van oudsher een handelsgeest en samen met IT vormt dat een goede combinatie. Een mogelijke verklaring voor het succes van de Nederlandse software.


Het volledige artikel is te lezen in Supply Chain Magazine 5 van september 2015.

>> Neem nu een digitaal abonnement en lees verder op de iPad of Android