Hogeschool start Supply Chain Planning College

Supply Chain Planning College

De Hogeschool Arnhem en Nijmegen start met een Supply Chain Planning College (SCPC). Met dit leertraject speelt de HAN in op de enorme behoefte aan supply chain planners op de arbeidsmarkt. Het Supply Chain Planning College gaat in september 2018 van start.

De nieuwe minor met twaalf studenten Logistiek Management is een volledig op de praktijk gerichte opleiding waarvoor de input grotendeels door bedrijven geleverd wordt. Hierdoor leren studenten in het vroegst mogelijke stadium hoe logistieke ketens te plannen. Door samenwerking met een collectief van deskundigen (SCEX) heeft de HAN zich ervan verzekerd dat werkvloerervaring centraal staat.

Het SCPC laat de meerwaarde zien van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Bedrijven leveren input en casuïstiek waardoor studenten zich de specifieke kennis en vaardigheden eigen maken die een planner in de praktijk nodig heeft. Als tegenprestatie krijgen bedrijven toegang tot een pool van gemotiveerde en getalenteerde studenten en de expertise van HAN en SCEX, een management- en adviesbureau op het gebied van logistiek, inkoop en supply chain management.

Tekort aan supply chain planners neemt explosief toe

Het tekort aan supply chain planners neemt explosief toe, terwijl dit specialisme bij veel studenten nog grotendeels onbekend is. Het afstemmen met inkopers, beoordelen van prognoses, berekenen van bestelhoeveelheden, monitoren van leveringen, verzekeren van voorraadbeschikbaarheid en kostenminimalisering door het organiseren van een gebalanceerde voorraad op alle plaatsen in de logistieke keten: allemaal taken en verantwoordelijkheden van de supply chain planner.

Het SCPC focust zich op planners voor handelsondernemingen, retailers en productiebedrijven. In de drie fases van minor, afstudeerstage en traineeship worden studenten klaargestoomd voor het bedrijfsleven. Na de minor krijgen studenten de kans om een afstudeertraject te volgen bij een van de SCPC-partners, gevolgd door een traineeship van een jaar, begeleid door professionals van SCEX.