Hoge voorraden laten winst Alfen met 60% kelderen

Alfen

Het Almeerse Alfen kampt met een tegenvallende markt voor laadpalen, met name wat betreft het thuisladen. Klanten zitten daardoor momenteel nog met te veel voorraad. De nettowinst van de producent van laadpalen, batterijsystemen en transformatorstations kelderde in het eerste halfjaar van 2023 dan ook met 60 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

De klanten van Alfen zitten al geruime tijd met een overschot aan voorraden. Door positieve signalen van haar afnemers en de toenemende verkoop van elektrische auto’s werd verwacht dat de markt na de zomer wel weer zou aantrekken, maar dat bleek niet het geval, meldt CEO Marco Roeleveld in het FD.

Alfen ervaart met name problemen in de markt voor thuisladen. Door het wegvallen van de subsidies in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk viel in die landen de omzet flink terug. En dat terwijl de laadpalendivisie in 2022 juist flink groeide, met een toename van de omzet van 202 procent.

Overgangsfase

Roeleveld is van mening dat de divisie voor laadpalen in een overgangsfase verkeert. Volgens hem zijn er ook signalen dat de klanten van Alfen voortgang maken in het afbouwen van hun voorraden. Verwacht wordt dan ook dat de vraag in het vierde kwartaal aantrekt. Tegen die tijd moeten ook de eigen hoge voorraden aan componenten met 30 tot 40 miljoen euro omlaaggaan.

Het goede nieuws voor Alfen is dat de omzet bij de productie van batterijsystemen verzesvoudigde. Ook bij de divisie van de transformatorstations pakte de omzet 20 procent hoger uit dan in de eerste zes maanden van 2022. Al met al steeg de omzet van Alfen met 9 procent tot 223,9 miljoen euro. De winst in de halfjaarcijfers kwam uit op 10,1 miljoen euro.

Bron: FD