Hoed u voor dogmatische DDMRP!

DDMRP

De term Demand-Driven Material Requirements Planning (DDMRP) waart rond sinds 2011 en krijgt de laatste paar jaren veel aandacht. De beloftes zijn groot: hogere service levels, voorraadreducties van 30 tot 40 procent, kortere levertijden (tot 80 procent reductie) en minimale kosten. Beginnen de ramen bij uw supply chain-afdeling al te beslaan?

Door Hans van der Drift

DDMRP stoelt op het feit dat variabiliteit slecht is voor de prestaties van een systeem, bijvoorbeeld een productielijn of een distributiesysteem. Het maakt vervolgens gebruik van slimme voorraadbuffers op ontkoppelpunten, waardoor de variabiliteit wordt gereduceerd. Mooi, want iedereen kent de bullwhip, die al snel ontstaat in ‘klassiek’ bestuurde multi-echelonsystemen.

DDMRP is op de kaart gezet door het Demand Driven Institute met eigen congressen, bekende goeroes als sponsoren en softwarecertificeringen. Eindeloos preken oprichters van dit instituut tegen wie het maar horen wil. Knap, maar toch is het proces nog maar heel beperkt omarmd in de supply chain-wereld. Is het dan toch weer zo’n hype die wel weer overwaait? Dat zou jammer zijn en zeker niet nodig. Er zijn namelijk twee aanwijsbare redenen waarom DDMRP niet echt doorpakt.

Probleem 1: dogmatiek

DDMRP-predikanten verheffen het bijna tot een religie, inclusief de bijbehorende dogmatiek. Zalig als je al tot de bekeerden behoort, maar lastig als je meer een kat-uit-de-boom-kijktype bent. Zo hoef je met DDMRP ‘niet meer te vertrouwen op onbetrouwbare forecasts’. Fantastisch nieuws natuurlijk, behoudens dat wel ineens de term ‘ADU’ ofwel ‘Average Daily Usage’ opdoemt. Leg mij het verschil maar eens uit met een forecast die gewoon het gemiddelde is van de afgelopen periodes? Als we die ADU vervolgens in ‘Demand-Driven Sales & Operations Planning’ ook nog gaan manipuleren om bijvoorbeeld pre-builds aan te sturen, dan wordt de atheïst in mij langzaam alert…

Probleem 2: toepasbaarheid

Niemand beweert dat DDMRP past in alle situaties, maar de sterke suggestie is wel dat de toepasbaarheid zeer breed is. Ook in job shops, chemieproductie en de farmaceutische industrie? Dat lijkt geweldig voor een eenvoudige techniek die je inclusief gecertificeerde standaardsoftware in vijf stappen kunt implementeren. Nu begin ik toch langzaam van mijn geloof te vallen. Zo eenvoudig kunnen we vijftig jaar gedifferentieerde supply chain-theorie toch niet opzijschuiven?

En zo is het dus ook niet. DDMRP is een interessant proces met een paar slimme principes, dat mooie resultaten kan geven in specifieke situaties. Zo mag de vraag wel variëren, maar moet die gemiddeld behoorlijk constant zijn, want dan blijft die ADU wel kloppen. Is dat niet het geval, dan zul je al snel handmatig moeten ingrijpen en begint de dogmatiek te knellen. Daarnaast kent DDMRP bijvoorbeeld geen capaciteitsvoorraden. Jammer, want die zijn bijzonder effectief om de bezettingsgraad van uw dure lijnen hoog te houden; met slim ‘levelen’ gaan we toch niet zomaar stoppen?

De krenten uit de pap

Hoe dan wel? De oplossing is zoals te verwachten minder standaard dan de predikanten willen doen geloven. Eerst maar eens beginnen met de vraag of u last heeft van de problemen die met DDMRP op te lossen zijn. Vervolgens moet worden bepaald of standaard DDMRP in uw specifieke situatie zou kunnen werken. Bij twee positieve antwoorden kan de kogel door de kerk en kunt u aan de slag. Bingo!

In heel veel gevallen zal één van de twee antwoorden echter niet volmondig ja zijn. Geen paniek, al wordt er nu wel een beroep gedaan op creativiteit en inzicht in het dynamisch gedrag van supply chains.

Stap 1 moet uiteraard het helder definiëren van de doelstellingen zijn: welk probleem willen we eigenlijk oplossen? Door vervolgens op een logische manier elementen uit Demand-Driven Supply Chain Management te combineren met varianten daarop en met meer klassieke technieken als capaciteitsvoorraden, werklastbeheersing, sprinttijden et cetera, kun je wél oplossingen vinden voor de meest uiteenlopende supply chains in vrijwel alle industriesegmenten. De belofte vervuld dus, maar niet zo standaard als soms gesuggereerd. Zo eenvoudig is de wereld nu eenmaal niet.

Conclusies

Demand-Driven Supply Chain Management, gestoeld op dynamisch bufferen, is bijzonder krachtig en breed toepasbaar. De specifieke DDMRP-variant is standaard en eenvoudiger, maar is daardoor niet alom toepasbaar. Laat u dus niet verleiden tot een dogmatische oplossing voor iets wat misschien niet eens uw probleem is. Het antwoord is om de krenten uit de pap te vissen en zo te combineren dat het wel past bij uw situatie. En dat het het probleem oplost dat u voor ogen had!

Hans van der Drift is partner bij Involvation