Highscore-talent

mierenhoop

In een sterk veranderende wereld moeten bedrijven niet langer meer focussen op waar medewerkers onvoldoende scoren. De bekende zesjescultuur van net een voldoende scoren op alle onderdelen, hoort bij de periode van het voortdurend optimaliseren van processen in het afgelopen decennium. Nu we aan het begin van de zesde economische golf van Kondratieff staan, moeten bedrijven zich richten op innovatie en dus talenten. Waar blinken medewerkers op hun werk en in hun vrije tijd in uit? Dat is belangrijk om te weten.

Op de middelbare school was ik echt een flipperkoning, die veel highscores haalde. Ik spendeerde dan ook heel veel tijd – bijna elke schoolpauze – in speelhallen. Daar behaalde ik medio jaren 80 heel veel highscores met de arcadespelletjes Lady Bug en Pengo, die allebei wel lijken op de game Pacman. Het grote verschil met Pacman is dat je bij de andere twee spelletjes het speelveld kan veranderen door aan poortjes te draaien of ijsblokken te verschuiven. Naast een goede ooghandcoördinatie heb je om highscores te halen een goed ruimtelijk inzicht nodig. Ik ben ervan overtuigd dat het vele uren spelen van deze arcadegames enorm heeft bijgedragen aan het visuele talent om de complexe metrokaarten met supply chain-softwareleveranciers, adviesbureaus en logistiek dienstverleners in Supply Chain Magazine te ontwikkelen.

Zelfeffectiviteit

Professor Bas Kodden van Nyenrode Business Universiteit stelt dat zelfeffectiviteit het belangrijkste criterium is bij de selectie van talenten. Zelfeffectiviteit is het vertrouwen van een medewerker dat hij of zij met succes een bepaalde taak kan volbrengen of een probleem kan oplossen. Bedrijven moeten dus niet selecteren op zelfvertrouwen, waar het bij kandidaten meestal toch al niet aan schort. Talenten weten waar zij highscores behalen en waar anderen de overige taken moeten uitvoeren. Zelfeffectiviteit levert een cruciale bijdrage aan bevlogenheid. En bevlogen medewerkers willen presteren en zijn altijd bezig zichzelf te verbeteren. De meeste professionals in het bedrijfsleven zijn echter alleen op dag één bevlogen. Bedrijven moeten er dus voor zorgen dat medewerkers kunnen blijven werken aan de eigen highscores op hun zelfgekozen onderdelen. Zo creëer je de benodigde highscore-talenten.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl