HG verlaagt voorraad bij internationale expansie

[Partnercontent]

“Voorraadbeheer is een vak”, stelt Theo Vos, Director Operations bij HG International uit Almere. In samenwerking met de voorraadspecialisten van Slimstock wist de producent deeigen kennis te versterken en te borgen in een dynamisch systeem. De implementatie van de voorraadoptimalisatiesoftware Slim4 resulteerde daarnaast in een daling van de voorraad met 10 procent. Tegelijkertijd zag HG de beschikbaarheid toenemen en de servicelevels stijgen tot boven de 99 procent.

HG International ontwikkelt, produceert en levert al meer dan 40 jaar reinigings- en onderhoudsmiddelen. Sinds de jaren tachtig richt het bedrijf zijn pijlen niet alleen op de industrie, maar vooral ook op de consument.

Met ruim 200 recepturen biedt HG een oplossing voor alle reinigings- en onderhoudsproblemen in en om het huis. Die positionering in combinatie met het ruime assortiment resulteert in een jaarlijkse groei van het bedrijf met 8 tot 10 procent. Inmiddels heeft HG, met hoofdkantoor en productie in Almere, diverse internationale vestigingen en vinden de HG producten hun weg naar miljoenen consumenten in meer dan 45 landen.

Vraagvoorspelling tijdens seizoenen

Theo Vos, Director Operations, HG International:
“Dankzij Slim4 nam bij een hogere omzet onze service toe tot 99% met een significant lagere voorraad.”

“Omdat onze producten specifiek per land worden geëtiketteerd en verpakt, is het werkelijke assortiment veel groter dan 200 recepturen”, vertelt Director Operations Theo Vos. “In totaal gaat het om ruim 3.000 SKU’s.

Het beheren van dat groeiende assortiment werd steeds complexer. Ook omdat we te maken hebben met seizoenpieken”, vervolgt hij. Met Slim4 van Slimstock heeft HG een tool in handen die een optimale voorraadcontrole garandeert en daarnaast de productieorders en de planning beheert. “Ook bij een fluctuerende klantvraag tijdens seizoenen”, aldus Vos.

Maximaal resultaat door kennisdeling

Om het maximale uit Slim4 te halen, moet de organisatie uiteraard op orde zijn. Vos: “Slim4 kan veel, maar niet toveren. Zonder correcte data en de juiste kennis, levert geen enkel systeem optimaal resultaat. Ons belangrijkste doel bij de aanschaf van Slim4 was dan ook het borgen van de kennis die er al was. De mensen van Slimstock helpen ons deze te vertalen naar efficiënt voorraadmanagement met de software.”

Uit de cijfers blijkt dat HG de voorraad al goed op orde had. Het servicelevel was, zeker voor een productiebedrijf, met ongeveer 96 procent ongekend hoog. “Toch hebben we daar met Slim4 nog een flinke slag gemaakt”, weet Vos. Terwijl de voorraadhoogte afnam met tien procent, steeg de beschikbaarheid. Servicelevels liggen tegenwoordig zelfs boven de 99 procent. Vos voegt toe: “Onze omzet groeit hard dankzij expansie naar andere landen. Ondanks deze groei is de voorraad momenteel lager dan toen we startten met de implementatie van Slim4.”

Management by exception

De winst is mogelijk doordat Slim4 meebeweegt met de dynamiek van de vraag. Veiligheidsvoorraden worden bijvoorbeeld maandelijks herzien op basis van de historische vraag. “Dat doet ons ERP-systeem Microsoft Dynamics AX niet”, aldus Vos. “Eerder ging er veel tijd verloren met repeterend werk. Met Slim4 kunnen we 100 procent van onze tijd steken in de 10 procent uitzonderingen. Onze voorraadbeheerders hebben daardoor veel meer plezier in hun werk.” Hij schat de tijdwinst in op 25 tot 50 procent.

Bekijk ook de video