Het milieu is Apples nieuwste product

Apple streeft ernaar de elektronica-industrie duurzamer te maken. Het bedrijf zou zelfs ambities hebben als groene energiemaatschappij. Dat meldt De Volkskrant van 11 juni 2016.

‘Wij zijn het enige bedrijf in de elektronica dat serieus investeert in de circulaire economie’, zegt Lisa Jackson, de Apple-topvrouw die sinds drie jaar verantwoordelijk is voor het duurzame karakter van het bedrijf.

In een verborgen fabriek in Breda haalt tegenwoordig een enorme recyclerobot met 29 armen iPhones uit elkaar. Alle kapotte, afgeschreven iPhone 6-modellen uit Europa worden hier verzameld en verwerkt tot herbruikbaar schroot.

De robot-lijn, Liam genaamd, is Apples prestigeproject op milieugebied. Behalve in Nederland staat er ook nog zo’n fabriek bij het hoofdkantoor in Californië. De fabriek in Breda speelt een centrale rol in Apples Europese distributienetwerk.

Recycling

Recycling past bij het groene imago van het bedrijf. Met robot Liam, die jaarlijks 1,2 miljoen telefoons uit elkaar kan halen. Maar ook middels de bouw van zonnecentrales, onder meer in de VS en China.

Volgens een recent Greenpeace-rapport is Apple ook het technologiebedrijf dat de meeste duurzame energie verbruikt. Met dank aan flinke investeringen in zonnecentrales, die samen 200 megawatt opleveren.

Wereldwijd draait 93 procent van de Apple-gebouwen op elektriciteit afkomstig van zon, wind en water, zo maakte het bedrijf in maart van dit jaar bekend. In 23 landen draait Apple inmiddels volledig op duurzame energie.

Nieuwe divisie

Deze maand lekte bovendien uit dat Apple een nieuwe divisie heeft opgericht, Apple Energy, die overtollige zonne-energie wil doorverkopen aan de markt. Daarnaast steekt Apple 200 miljoen dollar in zonnecentrales die Chinese toeleveranciers van duurzame energie gaan voorzien.

‘We willen in 2020 in totaal 4 gigawatt produceren om de CO2-voetafdruk van de toeleveranciers te verminderen’, aldus Lisa Jackson in De Volkskrant. De boodschap is niet mis te verstaan: het nieuwste product van Apple is het milieu.

‘Naarmate we meer telefoons zijn gaan maken, is het inzamelen ervan de grootste uitdaging van de circulaire economie. Het is een probleem voor de hele elektronicasector en wij zijn het enige bedrijf dat daar serieus in investeert’, aldus Jackson.

‘Materialen als tin, tungsten en kobalt die teruggewonnen worden, worden geconcentreerd en moeten dan weer terug in de markt. Pas dan is de cirkel compleet. Alleen vereist elektronica wel een hoge puurheid, je kunt niet inboeten aan kwaliteit.’

Kritiek

Toch klinkt er ook kritiek op Apple. ‘Apple zou pas echt een krachtig statement maken als ze zouden zeggen dat ze minder telefoons willen maken en mensen langer aan hetzelfde toestel willen houden’, zegt Bas van Abel van het Nederlandse Fairphone.

Maar eigenlijk gaat het met de mobiele telefonie al die kant op. Telefoons worden tegenwoordig minder vaak vervangen en de verkoopcijfers van de iPhone dalen sinds kort, voor het eerst in negen jaar.

Apple zal het in de toekomst dan ook steeds meer van de ontwikkeling van nieuwe diensten moeten hebben. En als Apple zich bewijst op de energiemarkt, dan levert dat ook nieuwe mogelijkheden op voor de elektrische, zelfrijdende auto die het naar verluidt zou ontwerpen.