Herstart voor aluminiumsmelter Aldel

Aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl gaat weer produceren. Dat heeft de investeerder, de Klesch Group, vorige week bekendgemaakt. Aldel ging eind vorig jaar failliet. Klesch verwacht de fabriek begin 2015 weer te kunnen opstarten.

Volgens de investeerder is de herstart mogelijk door de hogere aluminiumprijzen en het vooruitzicht dat er een ‘directe lijn’ voor elektriciteit komt tussen Nederland en Duitsland. Daarmee wordt het voor Aldel – en andere grootverbruikers in de Eemshaven – mogelijk om goedkope stroom uit Duitsland in te kopen.

Een stroomkabel naar Duitsland wordt al sinds het faillissement eind vorig jaar gezien als redmiddel voor het bedrijf. Aldel ging namelijk failliet omdat het niet kon concurreren met Duitse aluminiumsmelters. Die kunnen veel goedkoper stroom produceren vanwege een lagere stroomprijs.

Aldel draaide ook te veel verlies om overeind te blijven tot de realisatie van de aanleg van de kabel. Het lijkt erop dat de verbeterde aluminiumprijs daar nu verandering in brengt. De kabel wordt betaald door verschillende partijen, waaronder Groningen Seaports en industriebedrijven in de regio.

Door de sluiting van Aldel kwamen destijds driehonderd werknemers en 250 tijdelijke krachten op straat te staan. Ook driehonderd medewerkers van toeleveranciers verloren hun baan door de sluiting. Aldel verwacht nu eind volgend jaar weer ruim tweehonderd mensen in dienst te hebben.