Herinrichting supply chain drukt winst Nedap

Nedap verwacht dat de omzet dit jaar op het niveau van 2014 zal uitkomen, maar de winst voor belastingen en exclusief bijzondere lasten zal vermoedelijk dalen in vergelijking met vorig jaar, meldt de apparatenfabriek uit Groenlo in een persbericht van 12 november 2015. Dat heeft vooral te maken met een herinrichting van de supply chain.

Door een lagere brutomarge zal de winst voor belastingen en exclusief bijzondere lasten ongeveer 10 procent lager uitvallen dan de 12,4 miljoen euro van 2014. De bijzondere lasten hangen grotendeels samen met de herinrichting van de supply chain en bedragen circa tien miljoen euro voor belastingen.

Eerder dit jaar kondigde Nedap aan het merendeel van zijn productie- en logistieke activiteiten te gaan uitbesteden om zo kosten te besparen en flexibeler te worden. Deze herinrichting van de supply chain ligt op schema, verklaart het concern in het persbericht.

Sociaal plan 67 medewerkers

Met de vakbonden is een sociaal plan overeengekomen voor 67 medewerkers van Nedap die door de herinrichting boventallig zijn. De eenmalige kosten van dit sociaal plan bedragen ongeveer zes miljoen euro en worden in 2015 opgenomen als bijzondere last.

Met de ingezette strategie vergroot Nedap de focus op producten die impact in de markt hebben. Tijdens de herinrichting van de supply chain zal worden besloten een aantal producten niet uit te besteden, maar de komende twee jaar gefaseerd uit de markt te nemen. Voor 2015 leidt dit tot eenmalige non-cash afboekingen op activa van ongeveer drie miljoen euro.

De omzet over 2015 komt naar verwachting uit op het niveau van 2014, toen 177,2 miljoen euro aan inkomsten werd gegenereerd.