Hemmink versterkt met Slim4 haar supply chain positie

[Partnercontent]

Hemmink is een technische handelsonderneming die componenten en systemen levert voor elektrotechnische installaties en coaxiale- en FTTH (Fiber To The Home) netwerken. Vanuit het distributiecentrum in Zwolle levert het familiebedrijf aan elektrotechnische groothandels en installateurs in heel Nederland. Om de voorraad efficiënter te managen heeft Hemmink in aanvulling op het ERP-systeem van Unit4 de software van Slimstock geïmplementeerd. Naast een voorraadreductie van ruim 20% is er nu ook tijd en aandacht voor uitzonderingssituaties.

“Dankzij ‘management by exception’ komen onverwachte ontwikkelingen op tijd aan het licht”
John Pannen, Hemmink

Of het nu gaat om deurcommunicatiesystemen, bevestigingsmateriaal voor de woningbouw en utiliteit of oplossingen voor FTTH-netwerken: Hemmink levert de benodigde componenten en systemen. Het Zwolse bedrijf is importeur van verschillende merken en levert deze in heel Nederland.

Van de 10.000 artikelen in het assortiment ligt een kwart op voorraad in Zwolle. Voor het beheer van de voorraad maakte het familiebedrijf lange tijd gebruik van de min/max-niveaus in het ERP-systeem Agresso Wholesale van Unit4. Zodra het voorraadniveau onder het ingestelde minimum dreigde te komen, werd een inkoopopdracht aangemaakt. “Het was nogal omslachtig om die min/max-niveaus aan te passen, met als gevolg dat ze nauwelijks werden geactualiseerd”, aldus Pannen.

Proactief
Dat probleem is nu verleden tijd dankzij Slim4, het voorraadoptimalisatie pakket van Slimstock. Al snel na de soepel verlopen implementatie daalde de voorraad met 20 tot 25 procent. “En we verwachten er nog meer uit te kunnen halen”. Slim4 houdt zelf rekening met veranderende omstandigheden. Gevolg is dat Hemmink nu nog maar twee voorraadbeheerders nodig heeft. Vroeger waren dat er meer dan drie. “Bovendien is de arbeidsvreugde gestegen. We hebben nu meer tijd voor proactief contact met onze leveranciers. Eén van de oude voorraadbeheerders is nu productmanager”, vertelt Pannen. Slim4 stelt Hemmink in staat om alerter te reageren. “Dankzij ‘management by exception’ komen onverwachte ontwikkelingen op tijd aan het licht. Nu kunnen we direct contact opnemen met verkoop om te bespreken wat er aan de hand is.”

Van strategisch belang
Pannen is goed te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van Slim4 en de inzichten die het verschaft. “In het verleden waren we veel tijd kwijt met analyseren van data. Nu hebben we alle noodzakelijke informatie op een rij in de vorm van een dashboard. We krijgen tijdig een melding als bepaalde voorraad incourant dreigt te worden.” Slim4 is voor Hemmink ook van strategisch belang. De importeur verwacht zijn positie in de supply chain te kunnen versterken, onder meer door de verkoopprognoses van klanten in Slim4 te verwerken. Op basis daarvan kan Hemmink weer een betrouwbare forecast leveren aan zijn leveranciers, stelt Pannen. “Die kunnen daarop hun productie afstemmen.”