Hema snijdt flink in assortiment om efficiënter te worden

Hema

Hema wil efficiënter worden en snijdt daarom flink in het assortiment. Een kleiner aanbod maakt ook de logistiek eenvoudiger. En doordat winkels per product een grotere voorraad kunnen aanhouden, worden lege schappen voorkomen. De producten die het bedrijf wél blijft verkopen, moeten bovendien duurzamer worden.

Er komt opnieuw een reorganisatie bij Hema. De vorig jaar aangetreden CEO Saskia Egas Reparaz laat in het FD weten dat er op het hoofdkantoor in Amsterdam zo’n dertig à veertig banen gaan verdwijnen. Daarnaast zullen er werknemers worden overgeplaatst of een andere functie gaan vervullen. Ook verdwijnen er managementlagen.

De maatregelen volgen op de overname van de warenhuisketen door de familie Van Eerd (eigenaar van supermarktketen Jumbo) en investeerder Parcom. Zij redden Hema toen het bedrijf dreigde te bezwijken als gevolg van de lockdowns. Hema stopt nu ook met de activiteiten in Engeland en Spanje om zich te concentreren op Frankrijk en de Benelux.

Te veel varianten van producten

De winkelketen wil ook zijn assortiment drastisch terugbrengen om zo efficiënter te kunnen opereren. Honderden producten verdwijnen uit de winkels. Volgens Egas Reparaz biedt Hema te veel varianten van allerlei producten. ‘Nu zie je door de bomen het bos niet meer. Dezelfde sok hebben we bijvoorbeeld in verpakkingen van tien, zeven, vijf en drie paar. Daar gaan we 40 procent in terug’, aldus de Hema-topvrouw.

Door grotere volumes te verkopen van de producten die wél op de schappen blijven, hoopt Hema de kwaliteit te kunnen verbeteren zonder al te duur te worden. Het ingekrompen assortiment maakt bovendien de logistiek eenvoudiger. Winkels kunnen een grotere voorraad per product aanhouden, waardoor de schappen minder snel leeg raken. Iets wat volgens Egas Reparaz nog te vaak het geval is.

Duurzamere producten

De strategie waarvoor Hema nu kiest is die van groei, maar met minder verschillende, duurzamere producten. ‘De weg vooruit is dat spullen langer meegaan. Dat die spullen ietsje duurder zijn in de aanschaf dan de ramsj-prijs in sommige andere winkels, is dan oké’, aldus Egas Reparaz in het FD. Het bedrijf ontkomt uiteraard niet aan hogere prijzen door de sterk gestegen kosten van energie, grondstoffen en vervoer.

Ook wil Hema duurzamer produceren. Om die reden wordt van 19.000 producten uitgezocht hoe ze zijn gemaakt. Meer dan de helft van de producten wordt nu gefabriceerd in Azië. Een deel daarvan zal straks dichter bij huis worden geproduceerd, vanwege duurzaamheid maar ook uit supply chain-overwegingen. ‘Maar het is niet alsof we in één keer naar 25 procent productie in China gaan, want zo’n nieuwe fabriek staat er niet in één keer.’

Bron: FD