Helft retailers werkt samen met slechts één of twee vervoerders

vervoerders

De helft van de retailers werkt samen met slechts één of twee vervoerders. Dat blijkt uit onderzoek van verzendplatform Wuunder. Volgens co-founder Jeroen Gehlen van het platform brengt dat beperkte aantal vervoerders wel risico’s met zich mee. 

Van de Nederlandse bedrijven met logistieke processen werkt 51 procent met één of twee vervoerders samen. 21 procent kiest voor een meer diverse aanpak door met drie of vier vervoerders in zee te gaan. Voor 13 procent van de bedrijven valt de keuze op een samenwerking met vijf of meer partijen, blijkt uit het onderzoek van Wuunder. Het werd uitgevoerd onder bijna 300 verantwoordelijken voor het logistieke proces binnen Nederlandse bedrijven.

Leverkwaliteit

Met hoeveel vervoerders bedrijven ook werken, de samenwerking wordt in elk geval regelmatig onder de loep genomen. Wanneer bedrijven bijvoorbeeld merken dat de leverkwaliteit daalt, gaat 60 procent op zoek naar alternatieven. Als het gaat om tariefwijzigingen, zijn retailers iets minder snel geneigd andere opties te onderzoeken. Toch kijkt 41 procent van de bedrijven bij een tariefstijging naar alternatieven.

Gelukkig hoeven vervoerders niet direct te vrezen dat zij klanten gaan verliezen: driekwart van de retailers (74%) is namelijk tevreden over de partner(s) waar zij mee optrekken. En dat blijft nog steeds het belangrijkste criterium voor een samenwerking.

Risico’s

‘Het is opvallend dat zoveel bedrijven met maar één of twee vervoerders samenwerken. Dat kan namelijk risico’s met zich meebrengen als een vervoerder bijvoorbeeld tijdelijk ondermaats presteert of toeslagen hanteert bij specifieke afmetingen en gewichten’, aldus Jeroen Gehlen, co-founder van Wuunder.

‘Het is aan te raden goed te inventariseren welke behoeften je klanten hebben – zoals snelle levering en mogelijkheid tot bezorging op een pakketpunt – en welke vereisten je te vervoeren producten hebben. Aan de hand daarvan kunnen bedrijven verschillende vervoerders kiezen die samen aan deze vereisten kunnen voldoen’, aldus Gehlen.