Heeft u rekening gehouden met disruptie in uw budget?

Dave van Diggele

Het kan voelen alsof verstoring van de supply chain zich om elke hoek schuilhoudt, en elke nieuwe aanslag op uw plannen betekent een klap voor uw budget. Maar het voorkomen van problemen en het meenemen van een alternatieve oplossing in uw planning kan ervoor zorgen dat u een redelijk en realistischer budget voor het jaar bedenkt. Dit helpt niet alleen om het risico op onvoorziene kosten – en dus een gat in uw budget – te minimaliseren, maar het kan ook de impact van vertragingen en congestie op uw supply chain verminderen.

Met een flexibele supply chain kunt u weloverwogen en snel beslissingen nemen als de marktomstandigheden veranderen en evolueren. Als congestie bijvoorbeeld vertragingen veroorzaakt in de door u gekozen haven, kan toegang tot nauwkeurige supply chain-gegevens u helpen beslissen of u zich aan het oorspronkelijke plan houdt of vracht omleidt naar alternatieve havens. Als u dit scenario plant, kunt u bepalen hoeveel het omleiden van uw lading kost, zodat u dit in uw budget kunt opnemen.

Wendbaarheid combineren met de juiste mensen

Aan de basis van elke agile supply chain staat een deskundige expediteur die het bedrijf helpt bij het plannen van worst-case scenario’s. Door belangrijke trends te identificeren en op zoek te gaan naar verschillende routes, kunt u alternatieve opties plannen die snel en eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd wanneer dat nodig is. Door deze opties te ontdekken voordat u budgetteert, kunt u een realistischer resultaat vaststellen met speelruimte voor wanneer het onverwachte gebeurt.

Het gebruik van een digitaal platform helpt u vervolgens om te weten wanneer u deze alternatieve oplossingen moet gebruiken door real-time inzicht te bieden in doorlooptijden, ordervolumes en geschatte aankomsten. Bovendien kunt u uw landkosten eenvoudig per modus en handelsroute meten om uw kosten en budget te beheren. Om echter een flexibele supply chain te bereiken die kan helpen bij het nemen van beslissingen en kostenplanning, moeten bedrijven de reis van hun lading – van ordercreatie tot levering – kunnen zien om te identificeren wanneer vertragingen en congestie van invloed kunnen zijn op timing en kosten, en om te beslissen of ze hun alternatieve opties willen implementeren.

Met een betere zichtbaarheid kunt u verbeteringen aanbrengen in uw supply chain door probleemgebieden te identificeren die de kosten kunnen verhogen, zoals vertragingen bij leveranciers of vervoerders. Een checklist van operationele supply chain agility gemaakt door Supply Chain Media en digitale expediteur Zencargo benadrukt waar supply chains flexibeler moeten zijn. Een belangrijk onderdeel van de checklist draait om hoe zichtbaarheid helpt eenvoudig kosten en carrierprestaties te volgen en de impact van vertragingen en ordervolumes te kwantificeren.

Bekijk de recording van het webinar

Op 17 maart organiseerden Zencargo en Supply Chain Media een webinar waar zij bespraken hoe het plannen van disruptie en het ontwikkelen van een flexibele supply chain bedrijven kan helpen bij het ontwikkelen van meer realistische en nauwkeurige inkomende logistieke budgetten. Bekijk de recording om te ontdekken hoe u door disruptie kunt navigeren en hoeveel impact het zal hebben op uw supply chain en budget.

Dave van Diggele, Business Development Manager bij Zencargo