Healthcare investeert zwaar in logistiek vastgoed

Vanuit een keur aan medische bedrijven klonken de afgelopen drie maanden geluiden over diverse investeringen in logistiek vastgoed. De toenemende, klantspecifieke zorg vraagt om meer voorraadartikelen en daarmee voorraadruimtes. Mediq, Boston Scientific, Hollister en logistiek dienstverleners Fiege, DHL en VTS Transport & Logistics lieten onder andere van zich horen.

Mediq startte met de bouw van een technologisch hoogwaardig distributiecentrum in Bleiswijk. De Mediq-distributiecentra in Didam, Moordrecht, Nieuwegein en Oud-Beijerland verhuizen begin 2018 gefaseerd naar deze nieuwe locatie. Op die manier gaat de leverancier van medische hulpmiddelen en zorgoplossingen vanuit één omnichannel magazijn de distributie naar al zijn indirecte en directe klanten in de Benelux verzorgen. ‘Door deze investering realiseren we een hogere efficiëntiegraad in opslag, voorraadbeheer en transport’, zegt Mediq-directeur Vincent Weijers. ‘Ook kunen we onze medewerkers en mechanisatie optimaal inzetten. De kwaliteits- en doelmatigheidswinst die we hierdoor behalen, is van grote waarde gezien de prijsdruk in de zorgmarkt.’

Afgelopen jaar investeerde Boston Scientific al voor 20 miljoen euro in een vergaande robotisering van het logistieke proces in Kerkrade. ‘We hebben hier nu dertig robots rondrijden, in een slim opslagsysteem dat je elders in Europa nog nauwelijks ziet’, aldus Hans Willems, directeur Supply Chain Europe van Boston Scientific in het FD van 30 maart. Door de robotisering kan het Amerikaanse bedrijf in Kerkrade toe met een kleinere opslagruimte.

Komend jaar investeert de leverancier van medische apparatuur nog eens 30 miljoen in de vestiging in Kerkrade. Van hieruit levert Boston Scientific medische apparatuur zoals katheters, stents en pacemakers aan ziekenhuizen in Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Volgens Hans Willems, directeur Supply Chain Europe, bewijst deze nieuwe investering dat Kerkrade belangrijk is voor het Amerikaanse bedrijf.

Tegelijkertijd sloot Hollister Services – ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van medische hulpmiddelen en diensten – een huurovereenkomst voor een nieuw te bouwen warehouse op bedrijventerrein Borchwerf in Roosendaal. ‘Ons voortdurend succes in Europa maakt uitbreiding van onze productiecapaciteit in Europa noodzakelijk’, zegt Job Sonke, manager European Distribution Center bij Hollister Incorporated. ‘Aangezien het bedrijf groeit, moet de distributiecapaciteit het gelijke tempo houden.’ In nauwe samenwerking met adviesbureau Groenewout en het bouwteam van HVBM Vastgoed treft Hollister momenteel voorbereidingen.

Eerder dit jaar, begin februari, nam logistiek dienstverlener Fiege een nieuw cross dock center voor zijn healthcare-activiteiten in gebruik. Deze nieuwe faciliteit is op de bestaande locatie in Zaandam gerealiseerd en speciaal ontwikkeld voor het transporteren van temperatuurgevoelige en ADR Healthcare producten. De gespecialiseerde healthcare-tak van Fiege beschikt over een specialistisch wagenpark wat dagelijks ziekenhuizen bevoorraadt met medische producten. Daarnaast beschikt Fiege over 70.000 vierkante meter aan specialistische magazijnruimte voor medische producten verspreid over de Benelux, Duitsland, Polen en Zwitserland.

Verder breidt ook logistiek dienstverlener DHL Supply Chain zijn activiteiten voor de life sciences & healthcare-sector uit met een nieuw te bouwen locatie in Wijchen. Het vormt samen met de nabijgelegen locatie in Nijmegen en de locatie in Veghel de derde zogenoemde DHL Life Sciences & Healthcare Campus in de Benelux (de andere twee campussen zijn gevestigd in België). De Nederlandse DHL Supply Chain Campus verzorgt het warehousemanagement en de wereldwijde distributie voor meer dan 20 producenten van medicijnen en medische hulpmiddelen.  Niet ver daar vandaan is VTS Transport & Logistics gestart met de bouw van een naar eigen zeggen ‘state-of-the-art’ healthcare-dc om uitbreiding van de logistieke dienstverlening voor medische en farmaceutische bedrijven mogelijk te maken.