Hays: passende opleidingen in supply chain & logistiek noodzakelijk

arbeidsmarkt

Digitalisering en robotisering veroorzaken een omwenteling in supply chain & logistiek. Die evolutie heeft ook effect op de gevraagde competenties van professionals. Tegelijkertijd kampt de sector met een tekort aan instromende kandidaten. Passende opleidingen zijn daarom noodzakelijk, meent de Belgische HR-dienstengroep Hays.

Net als in Nederland houdt in België de krapte op de arbeidsmarkt aan, ook in de sector van supply chain & logistiek. Het groeiende aantal vacatures is te danken aan de steeds grotere invloed van technologie in de sector. ‘Supply chain en logistiek zijn in volle bloei en maken een interessante transitie door dankzij technologie. Digitalisering en robotisering creëren nieuwe kansen én jobs’, licht Dries Serré, Business Unit Manager bij Hays Purchasing & Logistics, toe.

Digitalisering zorgt dus voor meer banen, maar heeft ook een effect op het type vacatures dat in de sector vrijkomt en op de vereiste vaardigheden van kandidaten. ‘De toename van technologie in supply chain en logistiek doet jobs en gevraagde competenties veranderen’, aldus Serré.

Andere vaardigheden vereist

Waar voorheen op competenties als stressbestendigheid, flexibiliteit en operationele gedrevenheid gerekruteerd werd, zijn in het nieuwe landschap andere vaardigheden vereist, meent Serré. De sector heeft volgens hem gebrek aan hoogopgeleide profielen die niet bang zijn voor verandering, en warmlopen voor IT en data-analyse.

Hays constateert ook dat de sector steeds meer naar het hart van de organisatie verhuist. ‘We merken dat de rol van professionals in supply chain & logistiek steeds impactvoller wordt. Door hun analyses en monitoring hebben ze rechtstreeks invloed op de resultaten. Logistieke professionals evolueren naar innovatie-adviseurs van bedrijven.’

Aanbod opleidingen in supply chain & logistiek uitbreiden

Om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, is het belangrijk kandidaten in versneld tempo op de job voor te bereiden. Het aanbod is echter beperkt. Serré: ‘De lage instroom van kandidaten kan opgelost worden door opleidingen op nieuwe dynamische competenties en digitale jobs af te stemmen. Het aanbod van opleidingen in supply chain & logistiek in ons land uitbreiden, zou gunstig zijn.’