‘Harde brexit nadelig voor agrarische sector in Nederland’

brexit

Een hard vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gaat de agrarische sector in ons land véél geld kosten. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Wageningen. De totale waarde van de agrarische productie in Nederland neemt volgens hen na een harde brexit met 500 miljoen euro af.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt voor met name Nederlands pluimveevlees, bloemen, groenten en fruit. In 2017 was de Britse markt goed voor 9 procent van de totale Nederlandse agrarische export. Een harde brexit zou de productiewaarde in Nederland met 2 procent kunnen doen dalen, menen de onderzoekers.

Zij vrezen dat door de brexit de handel met het Verenigd Koninkrijk zal worden verstoord. Dat leidt tot lagere prijzen, als gevolg van prijsdruk op de Europese markt. Bij een harde brexit, waarbij geen nieuwe handelsafspraken bestaan tussen de Britten en de EU, kan de handel bovendien belemmerd worden door importtarieven en hogere kosten.

Zachte brexit

Bij een zachte brexit, met een vrijhandelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, zullen er volgens de onderzoekers weinig veranderingen zijn in de exportvolumes van Nederland. Ook na de brexit blijft het Verenigd Koninkrijk zo een belangrijke afzetmarkt voor de agrarische sector van Nederland.

Bron: Nu