Hans Omvlee, BLC: ‘Werken in Afrika is tastbaar en voor de lange termijn’

Hans Omvlee

De supply chain waar Hans Omvlee voor verantwoordelijk is, begint in West- en Centraal-Afrika en eindigt bij de voedingsmiddelenindustrie over de hele wereld. Het product: stearine en oleïne uit shea, een noot van een boom die alleen in Afrika groeit als wild crop. Zijn taak: onder meer het verder optuigen van global supply & demand-planningen daarvoor en het vinden van nieuwe toepassingen. ‘Ik werk internationaal intensief samen met mensen uit Azië, Afrika en Amerika, heel andere culturen. Dat vind ik persoonlijk het interessante aan deze functie, én de uitdaging.’

Door Caroline Linssen

Hans Omvlee vindt Afrika een intrigerend continent: ‘Niets is vanzelfsprekend, de elektriciteit kan zomaar uitvallen, vluchten worden geannuleerd en dan moet je ineens een lodge zien te regelen. Ik zit regelmatig vijf uur in de auto, door de Sahel of de bossen. Het is boeiend om te zien hoe Afrika zich ontwikkelt. Er is veel armoede, maar ook vooruitgang. Mensen wonen in hutten en dragen traditionele kleding, maar hun geld wordt overgemaakt op hun mobiele telefoons.’

Bunge Loders Croklaan (BLC) is de B2B plantaardige oliëndivisie van Bunge Ltd. Deze oliën en vetten worden breed ingezet, van bakkersproducten en zoetwaren tot melkvetvervangers, maaltijdonderdelen en zuigelingenvoeding. Bunge Ltd (omzet in 2017 US$ 46 miljard, bruto winst US$ 1,8 miljard) bezit graanfabrieken op het hele Amerikaanse continent, olieperserijen in Amerika, Europa en Azië, suikerraffinaderijen in Brazilië en 32 haventerminals over de hele wereld waar jaarlijks 1600 schepen laden en lossen. Het verhandelen en waarde toevoegen aan granen, soja, suiker en plantaardige oliën en vetten vormt het hart van het bedrijf. Bunge is in meer dan veertig landen actief. Omvlee’s aandachtsgebieden zijn palmolie en shea. Zijn team bestaat uit zeventig medewerkers in Ghana en Burkina Faso en vier in Nederland: een supply chain improvement manager en drie backoffice-medewerkers supply chain West-Afrika.

Je houdt je vooral bezig met shea. Wat is dat?

‘Het wordt geperst uit de noot van de shea-boom, die alleen kan groeien in West- en Oost-Afrika. Van die twee miljard bomen daar worden de noten geraapt, gedroogd en verkocht door vrouwen. Wij kopen shea-noten in Ivoorkust, Mali, Burkina Faso, Ghana, Togo, Benin en Nigeria. We persen ze in Afrika, waar het vervoer van A naar B een uitdaging is – daar sta je hier in Europa niet zo bij stil. Het  halffabricaat exporteren we per boot en truck naar Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika voor verdere verwerking. Shea-stearine wordt voor 90 procent toegepast in voedingsmiddelen zoals chocolade en margarine; de bijstromen zoals oleïne worden onder meer in cosmetica verwerkt. Shea-bomen groeien niet op plantages. Het is een ‘wild crop’ en onderhevig aan weersomstandigheden. Er is maar één oogst per jaar, van zo’n 600.000 tot 800.000 ton, terwijl er continu vraag is. De prijs is onderhevig aan marktfluctuaties. In Afrika hebben we ook te maken met handelsquota, dus moet ik de supplier base diversificeren en sourcen in meerdere landen. In één van die landen is nu een discussie gaande over een ban op export. Het vormt geen groot aandeel van aanvoer, maar we hebben er wel mee te maken. Het is in een politiek instabiele regio: in 2016 werd er een coup gepleegd in Burkina Faso, maar de handelsstromen gingen gelukkig wel gewoon door.’

BLC is drie jaar geleden begonnen met plannen voor de bouw van een shea-fabriek in Ghana.

‘Ik had nog nooit eerder een fabriek gebouwd, dat was echt buiten mijn comfortzone. Het is fantastisch om te doen, al heb ik er wel wat grijze haren van gekregen. Werken in Afrika vergt veel administratie, bijvoorbeeld het verkrijgen van vergunningen en het sturen van equipment. We coördineerden het project eerst vanuit Nederland, maar al snel verplaatsten we de projectorganisatie naar Ghana. We werken vooral met lokale partijen, dus je moet op zoek naar het juiste niveau. In 2015 hadden we daar twintig eigen mensen, nu 77. Daarnaast hebben we ook veel personeel van leveranciers en bouwondernemingen, en dat werkt daar toch echt anders dan in de EU. Door mijn ervaring weet ik hoe je er zaken doet: je moet geduld hebben en de risico’s goed inschatten.’ … … …

Meer lezen?

Lees nu het complete interview op iPad- of Android-tablet >>

of

neem een print-abonnement >>

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Supply Chain Magazine 8 – 2018.