Handel in babymelkpoeder keten met veel schakels

Achter de illegale handel in babymelkpoeder gaat een heel logistiek netwerk schuil. Dat toont het AD van 5 december 2015. Het doorverkopen van de melkpoeder – bij voorkeur Nutrilon – gaat ook steeds vaker gepaard met ripdeals, overvallen, diefstal en gijzelingen.

Na schandalen rondom besmet babymelkpoeder hebben Chinezen hun toevlucht gezocht tot melkpoeder van westerse fabrikanten. Met name Nutrilon is zeer in trek in China. Omdat Nederlandse fabrikanten niet aan de vraag kunnen voldoen, is een levendige illegale handel ontstaan. Een handel die steeds grimmiger wordt.

Particulieren, vaak van Chinese komaf, kopen de pakken in de winkel. Zij betalen hiervoor 12,79 euro per pak. Ook zijn er Roemeense bendes actief die de babymelkpoeder uit de winkels stelen. De melkpoeder wordt aangeboden aan tussenhandelaren, vaak Marokkaans; zij betalen de particulieren 16 euro per pak. Een Chinese handelaar biedt voor de pakken zelfs 16,50 euro per stuk.

Haven van Hongkong

Via de haven van Hongkong gaan de pakken vervolgens de grens over naar de grote steden in China. De Chinese handelaar daar betaalt zijn Nederlandse contact 17 euro per pak. Daarnaast betaalt hij alle onkosten, zoals zeetransport, opslag, distributie door China, omkoopsommen etc. Via hem komt de babymelkpoeder bij de Chinese consument terecht, die al gauw 40 euro per pak neerlegt.

De grote winst zit bij de belangrijkste schakels, de exporteurs, die inmiddels een miljoenenomzet aan hun handel overhouden. Van deze exporteurs zijn er inmiddels een paar honderd in ons land actief, schat Peter Ho, hoogleraar Chinese economie aan de TU Delft. Hij meent dan ook dat de onofficiële handel in babyvoeding tussen Nederland en China inmiddels groter is dan de reguliere handel.