Halliburton groeit naar veertien landen in Sub-Sahara-Afrika

Het sourcing & supply chain-team van Halliburton, leverancier van producten en diensten aan de energie-industrie, leverde een enorme bijdrage aan de uitbreiding van het bedrijf in Sub-Sahara-Afrika. Het groeide in anderhalf jaar tijd van vier naar veertien landen in deze subregio. Een enorme klus waarvoor veel doorzettingsvermogen en een dikke huid is vereist. Werken in Afrika is een uitdaging.

In mijn omgeving hoor ik dikwijls mensen klagen over de alsmaar duurder wordende benzine, maar de meeste Nederlanders hebben vaak geen idee wat erbij komt kijken in het proces van oliewinning en gas en de verwerking ervan, voordat het probleemloos uit de benzinepompslang bij het tankstation komt. Ook staan mensen er zelden bij stil dat olie en gas vaak worden gewonnen in moeilijk toegankelijke gebieden tot in alle uithoeken van de wereld, zowel op het land (onshore) als op zee (offshore).

Ondertussen tank ik met het grootste gemak mijn Volkswagen Passat af en doorkruis ik ons kikkerland naar Drunen. Ik ontmoet er Norbert Romeijn, director Regional Supply Chain Europe & Sub-Saharan Africa bij Halliburton. Vanuit zijn kantoor in het regionale supply chain & logistics center in Moerdijk Industrial Park stuurt hij de supply chain-organisatie aan voor Europa en Sub-Sahara-Afrika. Afrika is een heel grote markt voor Halliburton met bestaande markten in Angola, Nigeria, Congo en Gabon en grote groeimarkten in landen als Tanzania, Mozambique, Kenia, Oeganda, Ghana en Ivoorkust.

Oliewinningproces

Met een omzet van bijna 28 miljard dollar in 2012 is Halliburton – na Schlumberger – ’s werelds tweede leverancier van producten en diensten aan de energieindustrie. En daarmee een zeer belangrijke partner van olie- en gasproducerende bedrijven zoals Shell, BP, Chevron, Mobile Exxon, Total, ENI en veel middelgrote internationale en nationale oliemaatschappijen. Halliburton zorgt voor de olie- of gasbron gedurende haar hele levensduur. Het proces bestaat uit het lokaliseren van olie en gas, evenals het managen van geologische data, het boren van een bron, het evalueren van de boringsdata, het construeren, onderhouden, het optimaliseren van de productie en het afbouwen van een bron.

Om nog meer een indruk te geven van de omvang van het bedrijf: in 2012 stond Halliburton op nummer 118 in de Global Fortune 500, de jaarlijkse ranking van Amerika’s grootste bedrijven qua omzet. Het in 1919 door Erle P. Halliburton opgerichte bedrijf heeft meer dan 72.000 medewerkers in 80 landen, een hoofdkantoor in Houston en een in Dubai, en is actief op zes van de zeven werelddelen.

Crisis

Tot 2008 werden de landelijke supply chain & logistics-teams wereldwijd aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Houston. Tegelijkertijd probeerde Halliburton het hoofd te bieden aan de ingezette economische crisis. ‘Samenwerking in de supply chain was een relatief onbekend begrip binnen Halliburton’, staat het Romeijn nog helder op het netvlies toen hij bijna vijf jaar geleden bij Halliburton kwam.

>> Lees verder in SCM 2 -2013 op de iPad

>> Lees verder in SCM 2 – 2013 op de Android