Gulpener bouwt het ‘meest duurzame brouwhuis van Europa’

Gulpener

Gulpener is gestart met de bouw van een nieuw, super duurzaam brouwhuis. Volgens de bierbrouwer wordt het zelfs het meest duurzame van Europa. Het brouwhuis heeft straks 75 procent minder energie nodig, kan volledig draaien op lokale ingrediënten en werkt ook nog eens voor 100 procent op hernieuwbare stroom.

Het oude brouwhuis is ‘technisch versleten’ en Gulpener besloot de lat hoog te leggen voor de nieuwbouw. Het nieuwe brouwhuis voor de productie van speciaalbieren moest zeer innovatief en duurzaam worden. Heel 2017 en 2018 waren ingenieurs van Gulpener dan ook in de weer met duurzaamheidsexperts en collega’s van brouwhuisfabrikant Meura.

Alle inspanningen leidden uiteindelijk tot de toepassing van vernieuwende brouw- en energietechnieken in het brouwhuis. In het pand worden straks dan ook drie compleet nieuwe energie- en grondstofzuinige brouwprocessen gebruikt. Dankzij een subsidie van Rijksdienst Ondernemend Nederland komt er na de realisatie van de nieuwbouw bovendien een zeer innovatieve warmtepomp. Deze laatste zal van Gulpener in 2020 een volledig fossielvrij brouwhuis maken.

Gulpener onafhankelijk

Het mvo-beleid van Gulpener – een onafhankelijke brouwer – werd al in de jaren ’90 ingezet. Die onafhankelijkheid stelt het familiebedrijf ook in staat zijn eigen keuzes te maken op alle vlakken van de bedrijfsvoering. Zo claimt Gulpener al ruim twintig jaar de enige bierbrouwer in Nederland te zijn die lokaal en verantwoord geteelde gerst én hop gebruikt.

De gerst wordt geteeld op 450 hectare Limburgs land, door bevriende boeren van het bedrijf. Ook de hop komt grotendeels uit Limburg zelf. Veel telers werken biologisch; allemaal beschikken ze over het Planet Proof-keurmerk. De werkwijze van Gulpener leidde in 2014 overigens al tot de toekenning van de MVO Nederland Award, een prijs voor de meest toonaangevende, duurzame onderneming van de afgelopen tien jaar.

 

Gulpener