Grote verstoring in Europese havens voorkomen

De internationale containervaart is half augustus op het nippertje ontsnapt aan een ernstige verstoring. Een op de Westerschelde vastgelopen Chinees containerschip blokkeerde de hele dag al vrijwel de hele Antwerpse haven. Uiteindelijk slaagden vijftien sleepboten er ’s avonds in het gevaarte vlot te trekken, bericht het FD van 15 augustus 2017.

Antwerpen is de tweede haven van Europa en een belangrijke schakel in het internationale containerverkeer. Dagelijks doen gemiddeld veertig zeeschepen de haven aan. Door de stremming op de Westerschelde konden achttien grote schepen – het merendeel containerschepen – de Antwerpse haven niet bereiken. Zestien andere konden de haven juist niet verlaten.

Huzarenstukje

Hoe groot de schade is die door de gedeeltelijke stremming van het havengebied is veroorzaakt, is nog niet bekend. Een woordvoerster van Havenbedrijf Antwerpen prees echter de ‘puike samenwerking’ tussen Vlaanderen en Nederland in het vlot trekken van het schip. ‘Het was helemaal niet evident dat dit zou lukken. Dit is een huzarenstukje’, aldus de woordvoerster in het FD.

Technisch mankement

Het 366 meter lange schip, de Jupiter van de Chinese rederij CSCL, liep maandag 14 augustus al vroeg op de ochtend vast in de Westerschelde. Het schip was net vertrokken uit Antwerpen en had koers gezet naar Hamburg. Volgens Havenbedrijf Antwerpen was sprake van een technisch mankement in de machinekamer, waardoor het schip stuurloos werd en vastliep. ‘Dit had in elke haven in de wereld kunnen gebeuren.’