Groot- en detailhandel worstelt met duurzaamheid

Bijna zeven op de tien organisaties in de groot- en detailhandel (68%) vinden het lastig om duurzaam te opereren. Tegelijkertijd ziet 45 procent dit als een van de belangrijkste ontwikkelingen in de sector. Dat blijkt uit het IT-impactonderzoek van Conclusion MBS (Microsoft Business Solutions) onder bijna 500 (mede)beslissers en eindverantwoordelijken in groot- en detailhandel, industrie, vervoer en opslag.
Dat deze beslissers duurzaamheid en milieubewustzijn een uitdaging vinden, heeft verschillende oorzaken. De voornaamste reden is echter het kostenplaatje dat het met zich meebrengt. In totaal 60 procent van de beslissers worstelt hiermee. Ook complexiteit van de supply chain (30%) en gebrek aan kennis over duurzaamheid (25%) zorgen ervoor dat organisaties hier moeite mee hebben, aldus Conclusion MBS.
Processtandaardisatie ook een uitdaging
Een van de manieren om kosten te besparen, is het standaardiseren van processen. Maar ook dit verloopt moeizaam in deze markt, ziet Conclusion MBS. Het grootste deel van de beslissers dat hier moeite mee heeft, geeft aan dat dit komt door de complexiteit van processen (61%). Ook organisatorische weerstand (33%) en te weinig tijd (33%) zorgen ervoor dat het standaardiseren van processen een uitdaging is.
‘Het is duidelijk dat duurzaamheid en milieubewustzijn tegelijkertijd zowel één van de belangrijkste ontwikkelingen als één van de grootste uitdagingen in de sector is. Bedrijven zien zeker dat ze hiermee aan de slag moeten, maar weten nog niet goed op welke manier. Processtandaardisatie kan hierbij een uitkomst bieden, maar ook dit blijkt een uitdaging, voornamelijk door de complexiteit van processen’, meldt René Altena, CTO bij Conclusion MBS.
Taken automatiseren
Om deze complexiteit te verminderen, beheersen en structureren, kunnen bedrijven volgens Altena taken automatiseren, bijvoorbeeld door het gebruik van AI of een ERP-systeem. ‘Dit kan hen onder andere helpen bij de centralisatie van gegevens, de automatisering van repetitieve taken en de verbetering van workflows. Zo wordt de efficiëntie verhoogd en kunnen bedrijven beter presteren in de dynamische omgevingen waar zij zich vandaag de dag in bevinden.’