Voorraadkapitaal optimaliseren bij een adequaat serviceniveau

Sales & Operations Planning (S&OP) en Integrated Business Planning (IBP) zijn ontegenzeggelijk grote stappen voorwaarts in de professionalisering van voorraad management. Deze concepten richten zich echter specifiek op het laatste stock echelon van het eindproduct. De voorraadplanning van de stroomopwaartse stock in grondstoffen en halffabricaten wordt vaak simpelweg als een afgeleide van het eindproduct gezien. De verdere ontwikkeling van S&OP en IBP zal zich in de toekomst dan ook met name moeten richten op een synchrone, integrale voorraad optimalisatie over alle echelons van de supply chain heen, de zogenaamde collaborative planning.

Synchronized Base Stock Policy

Om aan de behoefte aan multi-echelon voorraad planning tegemoet te komen, heeft de TU Eindhoven een voorraadplanningsysteem ontwikkeld, Synchronized Base Stock Policy (SBS). SBS kan binnen de bestaande concepten van S&OP en IBP worden ingepast. Deze SBS voorraadstrategie onderkent juist de verschillende varianties binnen de supply chain en heeft mathematische concepten in zich om hiermee om te kunnen gaan.

Supply Chain Game

Bij verschillende implementaties heeft SBS inmiddels al aangetoond tussen de 30 en 60 procent voorraad te kunnen reduceren, en de servicegraad zelfs gelijktijdig te kunnen verhogen.

Heeft u interesse in deze nieuwe, innovatieve voorraadtechniek? Samen met de TU/e kunnen wij u middels een voorraadgame de specifieke voordelen voor uw supply chain in spelvorm demonstreren.

Download de whitepaper

Klik op de rode button om de whitepaper te downloaden. Vul uw gegevens in om zo de groene downloadbutton te activeren.

 

Meer informatie, neem contact op met:
Alain Beerens, Managing Consultant & Partner
+31 (0)6 5025 2832 | beerens@groenewout.com

Download: Voorraadkapitaal optimaliseren bij een doelmatig serviceniveau