Groeiende orderportefeuilles Nederlandse exporteurs

Nederlandse exporteurs verwachten dit jaar een exportgroei van 9 procent te realiseren. De export krijgt een impuls door de sterk gedaalde olieprijs en de lage koers van de euro, zo blijkt uit Trends in Export 2015, het jaarlijkse onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex.

Groeide de export in 2014 al met 8,5 procent, voor dit jaar wordt zelfs een gemiddelde groei van 9 procent voorzien. ‘Het optimisme blijft groot, zeker nu het economisch herstel zich voortzet’, aldus Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex. ‘Twee op de drie exporteurs verwachten dit jaar een groeiende exportomzet te realiseren. Hierbij is het zeer positief dat bijna driekwart van de bedrijven aangeeft dat de exportgroei te danken is aan een groeiende orderportefeuille.’

De Europese Unie blijft van groot belang voor de export. Zo realiseren Nederlandse exporteurs 66 procent van de totale export in EU-landen. Voor 2015 verwachten de meeste exporteurs een stijgende exportomzet in markten buiten Europa. De ranglijst wordt aangevoerd door China (65 procent) en de VS (60 procent). De VS zijn bezig aan een geleidelijke comeback en staan voor het eerst sinds 2009 in de top-3 van belangrijkste exportmarkten buiten de EU.

Rusland groeimarkt áf

De gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne voor Nederlandse exporteurs zijn evident. In het onderzoek voeren beide landen de lijst aan van markten waaruit exporteurs zich in 2014 hebben teruggetrokken. Rusland wordt ook voor het eerst sinds jaren niet bestempeld als groeimarkt. Liefst 41 procent van de exporteurs heeft zijn exportomzet op deze markt zien dalen; voor 2015 verwacht nog eens 48 procent een omzetdaling. Voor de exportomzet naar Oekraïne wordt een omzetdaling van 41 procent voorzien.

Wel betrad 44 procent van de exporteurs in 2014 nieuwe exportmarkten. In 2015 zegt een kwart van hen van plan te zijn een nieuwe markt te betreden. In de top-5 van nieuwe markten komt overigens geen Europees land voor. De meeste exporteurs beschouwen Canada en de VS als aantrekkelijke afzetgebieden, gevolgd door BRICT-landen Turkije, Brazilië en China.

Exporteurs flexibel

Exporteurs tonen zich ook bewust van de kansen en risico’s van een snel veranderende wereld en spelen hier flexibel op in. Zo geeft 52 procent van de respondenten aan bij wijzigingen op hun exportmarkten op ieder gewenst moment van focus te kunnen veranderen en doet bijna de helft aan geografische risicospreiding. Betalingsrisico’s en kredietwaardigheid zijn ook belangrijke onderwerpen voor exporteurs. Bijna 80 procent is op de hoogte van de kredietwaardigheid van zijn afnemers en bijna driekwart van de respondenten geeft aan hier rekening mee te houden bij het afspreken van de betalingscondities.

Download het volledige rapport>>